Jarní novinky na Plusu. Nová kampaň i větší důraz na vědu a přírodu

1. březen 2024

Novou videokampaň i programové změny, podporující vědecké vysílání i reportážní pořad Zaostřeno, připravil na jaro Český rozhlas Plus. Úspěch slaví i jeho nové podcasty Chyba systému a Na Východ!

Největší změnou procházejí na Plusu postupně vědecké pořady. Některé zmizely, ty hlavní naopak získaly lepší obsah a vysílací čas. Už od loňského roku se pravidelná půlhodina Věda Plus vysílá každý všední den od 13:30 hod. Posluchačům přináší nejnovější vědecké objevy, data a analýzy současných trendů v reportážích a rozhovorech. O víkendu ji doplňuje sobotní Laboratoř (10:30) a nedělní Leonardo Plus (10:05).

„Vědu jsme měli doposud rozprostřenou do různých kousků vysílání, ve kterých se posluchač složitě orientoval. Rozhodli jsme se ubrat, soustředit síly a představit v pravidelném denním i týdenním formátu to nejlepší, co z vědy zachytíme,“ říká šéfredaktor Plusu Josef Pazderka.

V pořadu Laboratoř vědci i vědkyně vysvětlují a společně s herci glosují novinky ze svého oboru, Leonardo Plus nabízí delší rozhovory s významnými českými vědci a vědkyněmi i odborníky z humanitních, přírodovědných nebo vědecko-technických oborů. „Je to výjimečný prostor pro pochopení změn, které probíhají ve společnosti i životním prostředí. Data, analýzy, technologický vývoj a nejnovější vědecké poznatky dáváme v delších rozhovorech do kontextu a vyvracíme dezinformace, které se objevují ve veřejném i virtuálním prostoru,“ říká editorka vědeckých pořadů Plusu Markéta Vozková.

„Zaostřeno“ v novém hávu

Téma přírody a klimatu přiblíží na Českém rozhlase Plus nově také reportážní a analytický cyklus Zaostřeno, který má taky nový premiérový čas – každou středu po 20. hodině a ve víkendových reprízách. „Delší reportáže nabízejí výsostně rozhlasovou práci, kterou umíme a chceme jí dát větší prostor. Se Zaostřenem jsme proto nově propojili i pořad Natura,“ říká šéfredaktor Plusu Josef Pazderka. Staronový pořad bude podle něj klást větší důraz na kvalitu zpracování i pestrost jednotlivých témat – od přírody, klimatu ke společenským otázkám.

Zaostřeno je stabilní součástí vysílání Českého rozhlasu Plus již 10 let. Jde o ojedinělý formát, který nabízí dlouhé tematické reportáže, za které autoři pravidelně sbírají ceny z rozhlasových soutěží. „Chceme zaostřit na problémy, které zůstavají někdy stranou zájmu veřejnosti, a hledat pozitivní příklady dobré praxe. Pokud máte sami tip, o čem bychom měli natáčet, napište nám na emailovou adresu: plus@rozhlas.cz,“ vzkazuje editorka pořadu Šárka Fenyková.

Nové podcasty a videokampaň

Český rozhlas Plus v posledních měsících rekordně nabírá posluchače v digitálním vysílání a nabídce on demand podcastů. Stabilně roste obliba analytického podcastu Chyba systému, který nahradil pořad Čekání na prezidenta a v rytmu 14 dní analyzuje nejrůznější problémy v politice, ekonomice i společnosti.

Úspěšný je i nový podcast Na Východ!, který společně připravují odborník na postsovětský prostor Ondřej Soukup a šéfredaktor Plusu Josef Pazderka. Nový formát přibližuje z nejrůznějších, často osobních úhlů dění na prostoru bývalého Sovětského svazu. První veřejně vysílaný díl podcastu z vršovického prostoru Vzlet s hosty Petrou Procházkovou a Vojtěchem Boháčem je k dispozici na staničním YouTube kanálu.

Kromě YouTube je Plus od loňského roku také na sociální síti Instagram. Zde i na dalších platformách je od jara k vidění nová kampaň Plusu z dílny divadla Vosto5. Má heslo: „Český rozhlas Plus – rádio, u kterého vydržíte. Všechno!“

„Jsme velmi zvědavi, jak na ni naši posluchači a fanoušci zareagují. Chtěli jsme se vyhnout obvyklým klišé z reklamních kampaní, zkoušíme proto vtip a satiru, která je divadlu Vosto5 vlastní. Věříme, že i našim posluchačům, kterým nadhled rozhodně nechybí,“ dodává šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka