Jaromír Martinec nepochybuje o dalších Dakarech v Jižní Americe

19. leden 2009

První Rallye Dakar v Jižní Americe nesvědčila českým kamiónům. Ze soutěže jich postupně vypadlo pět. A tak se nejúspěšnějším Čechem v kabině nákladního auta stal mechanik Jaromír Martinec. Ten už tradičně doplňuje dva Brazilce v tatře, kterou pro dakarskou rallye připravuje tým Tomáše Tomečka. Brazilský pilot Andre de Azevedo s ní vybojoval pro tradiční českou značku šesté místo.

Náš reportér Jan Říha si s Jaromírem Martincem ale povídal hlavně o prvním Dakaru mimo území Afriky.

"Myslím si, že byl těžký a dokázal si zachovat tu atmosféru i po přesunu do Jižní Ameriky. A i ten samotný přesun proběhl podle mě bez problémů."

Bylo pro vás výhodou, že brazilský pilot de Azevedo zná prostředí Jižní Ameriky?

"Já jsem to jako výhodu nevnímal, neviděl jsem nějaké odlišnosti v jeho jízdě. Andre je sice z Jižní Ameriky, ale místní trasy má vzdálené asi 2500, takže to tu nezná."

Kdy vám bylo na té dlouhé dakarské pouti opravdu nejhůř?

"V každé etapě několikrát - ne, dělám si srandu. Byly momenty, kdy jsem si říkal, že to je docela náročné, ale že bych se sám sebe ptal, co tady dělám, to ne. Člověk s tím musí počítat, že tato rallye je těžká."

Srovnání jihoamerického Dakaru s tím africkým hodně závisí na úhlu pohledu. Jaký je ten váš?

"Podle mě se to moc srovnávat nedá. Byl těžký, byly tam jak etapy s dunami, tak rychlé i rozbité úseky, prostě všechno, co tradiční Dakar nabízí. Osobně bych to ale raději nesrovnával."

A co vám chybělo z předchozích ročníků Rallye Dakar?

"Nechybělo mi nic. Naopak Jižní Amerika vnesla do závodu obrovský ohlas diváků a skvělou atmosféru, která v Africe rozhodně není."

Myslíte si, že se příští Dakar pojede v Jižní Americe, nebo se vrátí do Afriky?

"Myslím si, že se sem závod přestěhoval na delší dobu. Bavili jsme se o tom i s Andrem, který tipuje až na deset let. Potvrzuje to právě i pozitivní přijetí od diváků, tak proč by se závod měl vracet do Afriky, kde situace není bezpečná."

autor: jař
Spustit audio