Jazz do kapsy, díl 3: Moderní jazz

17. květen 2022

O tom, co je to moderní jazz, si budeme povídat s naším hostem, kterým je Matt Zvonař, pianista, skladatel, pedagog a popularizátor moderního jazzu. V rubrice Lick týdne jsme nahlédli do „kuchyně“ bubeníka Dano Šoltise.

„Hudba je jenom jedna a jazz je košile, která mi je trochu úzká,“ říká na úvod rubriky Rozhovor u klavíru moderně-jazzový matador Matt Zvonař. „Myslím, že to je důležité stejně jako třeba u počítačů. Kdo by chtěl dneska pracovat na staré čtyři osm šestce? Doba se mění, věci se sunou kupředu, vývoj nezastavíš,“ popisuje své krédo. 

Celou desku jsme točili v lese. Dokonce bez nástrojů jako takových.

Známý pedagog nám vysvětlí, co je to moderní jazz a jak je ošidné nechat se svazovat hudebními škatulkami. Pustíme si Zvonařovo starší album Autumn Morning, které ovšem autor sám dnes označuje za „mainstreamovou vykopávku.“ 

Potřebu neustálého vývoje v jazzu ilustruje i Mattovo nové album Tree, natočené ve Finsku. Ale více už neprozrazujme, poslechněte si celý rozhovor. 

Do rubriky Lick týdne jsme přizvali bubeníka Dano Šoltise, nepřehlédnutelnou postavu české scény, známou např. z kapel Vertigo, IMT Smile, či od Lenky Dusilové.

Spustit audio

Související