Jazz do kapsy, díl 8: Tradiční jazz

21. červen 2022

V další epizodě Jazzu do kapsy nahlédneme do sféry tradičního jazzu. Svůj recept na úspěch v této oblasti nám prozradí kapelník Harry Hradecký a v rubrice Lick týdne uvítáme virtuózního hráče na theremin, maestra Luďka Škrhu.

Jazz se do dnešních časů vyvíjel různými směry, ale je tu i jedno odvětví jazzu, které se zcela záměrně nikam nevyvíjí. Je to tzv. tradiční jazz.  O této jazzové disciplíně jsme si povídali s Harrym Hradeckým, kapelníkem tradičně jazzového souboru Melodies.

Tradiční jazz můžete hrát jenom tehdy, když ho skutečně žijete.

Harryho recept na úspěch je zdánlivě jednoduchý: musíte žít dobou, jejíž hudbu hrajete. V tom je pan Hradecký vcelku neúprosný. „Skutečně tradiční jazz můžete hrát, jenom když ho skutečně žijete. To znamená prostě vyřadit všechny moderní vymoženosti. Musíte se vcítit do té doby. Takže žádné internety, počítače, mobily… A požaduju to i po chlapcích z orchestru. Hezky maximálně staré rádio, krátké vlny,“ vysvětluje náš host.

Jaké dopady má tento puristický přístup na fungování kapely v běžném životě, se dozvíte pouze v záznamu pořadu.

V rubrice Lick týdne jsme pochopitelně zjišťovali, zda lze na nástroj theremin zahrát tradičně jazzový lick. Naším speciálním hostem byl totiž Luděk Škrha, virtuóz hry na theremin.

Spustit audio

Související

Více z pořadu