Je třeba v sobě neustále hledat sílu k úsměvu

26. březen 2014

Jan Hrušínský ve svém tvůrčím životě už zažil spoustu míst a jevišť. Žádné z nich ale nebylo jeho vlastní, tedy že by mu podle svého vkusu šéfoval. V současnosti už se svou společností, která navazuje na tradici rodu Červíčků a ostatních, našel stabilní místo. Nachází se na místě bývalého studia Československé televize v parku v pražských Nuslích. Divadlo Na Jezerce se stalo zajímavým stánkem kulturního života, kde umělecké osobnosti baví těšit diváky. Co tomu všemu snažení říkají hvězdy Jana Hrušínského?

Slunce ve znamení Blíženců v trigonu na planetu Neptun ve znamení Vah a sextilu na planetu Pluto ve znamení Lva: Jistě jste člověk, který má umělecké nadání a žije svou inspirací, zároveň používáte přirozenou intuici. Byl jste vždy otevřený moderním přístupům tvorby, které přinášely zajímavé výsledky. Vždy rád děláte víc věcí najednou, čímž své síly někdy rozptylujete. Smysl pro humor vás od mládí příjemně doprovází životem.

Kdy jste se rozhodl pro hereckou dráhu? Vaše narození do rodiny s dlouholetou uměleckou tradicí vás trochu předurčilo.

"V naší rodině bylo těžké se herectví vyhnout. Vlastně jsem neměl mnoho šancí skončit jinak, než jak jsem skončil. Totiž v divadle. Ale nelituji toho."

Jan Hrušínský

Uměním žijete. Co se týče netradičních postupů - kdysi jste začínal v Činoherním studiu se zajímavou sortou umělců. Bylo to velmi podnětné?

"Bylo to krásné. Nejen kvůli mému tehdejšímu věku. V Ústí jsem potkal řadu zajímavých lidí, které mám dodnes rád a o kterých je dnes v různých pražských divadlech hodně slyšet. Někteří ale, bohužel, také už odcházejí, jako nedávno například Leoš Suchařípa. Na dobu strávenou v Činoherním studiu se zkrátka nedá zapomenout."

Potřebujete dělat víc věcí najednou? Rozptylujete to vaše síly?

"Často dělám několik věcí najednou a myslím, že mi to nevadí. Ale možná si to jen myslím."

Kdy se nejvíc uplatňuje váš smysl pro humor?

"Ve chvílích, kdy je mi dobře a cítím se uvolněně a svobodně. Na jevišti třeba v rolích, které mě baví hrát a na které se tím pádem těším. Když se lidi v hledišti řehtají, tak se strašně těšíte na chvíli, kdy tam půjdete znovu. Ale nevím. Jsem typický Blíženec a sídlí ve mně dva zcela odlišní lidé. Jdu např. kolem ribstolí a jeden ve mně říká, vylez na nahoru a zacvič si, zatímco ten druhý rychle přidá do kroku."

Jan Hrušínský

Konjunkce mezi planetami Jupiter a Uran ve znamení Raka v sextilu na planetu Venuši ve znamení Býka, zároveň opozice na Lunu ve znamení Vodnáře: Přátelé vám napomáhají v úspěchu, dokážete spolupracovat s různými zajímavými osobami. Umění rozvíjí váš život, zároveň vás ale činí poměrně originální až rázovitou osobou. Během života jste své postavení a zaměření potřeboval změnit, a až postupně se ukázalo, co vám zvraty přinesly.

Dokážete kolem sebe koncentrovat přátele. S jakými lidmi rád spolupracujete ve svém divadle?

"Snažím se zvát ke spolupráci lidi, kteří mají divadlo rádi tak jako já a se kterými máme tak říkajíc stejný pohled na věc. Přestože se snažím platit za odvedenou práci slušně a včas, vážím si jich i proto, že vím, že divadlo nedělají jen pro peníze."

Jak originální nápady si může dovolit principál divadelního souboru?

"Jak kapsa dovolí. Na druhé straně nemám rád originální nápady za každou cenu, tj. nápady, které ukazují "genialitu" tvůrců na úkor myšlenek autora hry."

Jan Hrušínský před Divadlem Na Jezerce

Jste typem člověka, který potřebuje aspoň trochu proměňovat své zaměření. Žijete ve fázi, kdy se cítíte spokojený se svou prací?

"Ano. Cítím se v pohodě a myslím, že jsme Na Jezerce odstartovali něco, co má smysl. Když vidíte diváky, kteří po představení neodcházejí hned domů, ale zůstávají s úsměvy na tvářích sedět v divadelní restauraci či na zahrádce před divadlem, tak je to úžasný pocit."

Co dobrého přinášejí člověku zvraty a změny v životě?

"Jsou-li to změny pozitivní, není třeba se jim bránit. Tam, kde něco končí, vždycky také něco nového začíná. Život je v tomto ohledu neuvěřitelně pestrý. Ovšem dopředu se dá málokdy odhadnout, jak ta která životní změna skončí a co zajímavého anebo naopak špatného vám přinese. Ale naděje snad umírá vždycky až poslední, ne? Nebo tohle už neplatí? Já myslím, že jo."

Trigon mezi planetami, Mars ve znamení Raka a Saturn ve znamení Štíra: Máte poměrně velkou vnitřní sílu, kterou ostatní nemusí tolik rozpoznat. Rád se pohybujete, chodíte a zkoušíte své hranice. Potřebujete neustále pracovat na věcech, které pro vás mají skutečný smysl.

Na co v životě člověk potřebuje vnitřní sílu?

"Řekl bych, že je třeba v sobě neustále hledat sílu k úsměvu. Nemyslím jen k úsměvu zdvořilostnímu, ale k úsměvu jako životnímu pocitu, životnímu postoji."

Máte zálibu v pohybu a cvičení? Jakým způsobem nejraději zkoušíte role?

"Jak v kterém pohybu. Cvičit v posilovně mě moc nebaví, i když uznávám, že je to občas nutné. Ale upřímně řečeno, znám pohyby příjemnější. Pokud jde o zkoušení, mám rád tu fázi, kdy už o postavě, kterou zkouším, něco vím. Kdy vím, jak ten člověk myslí, jak mluví, jak se hýbe a tak. Do té doby je to jen dřina, učení a nemotorné hledání."

Jan Hrušínský

Jaká témata si pro divadlo vybíráte? Zdá se, že rád propojujete komedii s vážnými tématy?

"Miluji témata a hry, které takzvaně balancují na ostří nože. Kdy je vám chvíli do smíchu a šťastně se řehtáte do dlaní a chvílemi vám jede mráz po zádech, ani nevíte jak. Takové hry se ale hledají obtížně a celkem vzato mezi současnými českými texty se téměř nevyskytují."

Trigon mezi planetou Merkur ve znamení Blíženců a Neptun ve znamení Vah: Jako vnímavý a inteligentní člověk máte mentální obratnost. V mládí jste byl nervózním typem, kterému ale přálo štěstí, na dalším jste musel v životě pracovat. Máte dobré předpoklady pro studování i budování, ale s obchodními úspěchy vám spřátelení lidé musí pomáhat.

Čtete rád a přemýšlíte, když máte čas? Můžete si dovolit nějaké koníčky?

"Knížky miluji a mívám jich kolem sebe rozečteno vždycky několik najednou. V poslední době čtu ale hlavně divadelní hry a neřekli byste, kolik pitomostí už jsem za poslední dva roky přečetl. Jenže než poznáte, že nemá smysl číst dál, tak ztratíte hodně času. Jinak to ale bohužel nejde. Ale párkrát se mi stalo, že jsem četl jedním dechem. Tak tomu bylo třeba v případě Manželského vraždění od Erica-Emanuella Schmitta.

Máte pocit, že jste se během své umělecké dráhy vypracoval k věcem, ze kterých máte radost?

"Mám radost ze svých dětí. Mám radost z Divadla Na Jezerce. Mám radost ze života."

autor: David Ašenbryl
Spustit audio