Je vaše dítě závislé na elektronice a sociálních sítích? Asi se budete muset změnit i vy

14. červenec 2021

Během pandemie výrazně vzrostl počet dětí ohrožených závislostmi. A to nejen na alkoholu, tabáku a dalších drogách, ale také na elektronice, sociálních sítích, počítačových hrách a na mobilu. Pokud se toto stalo vašemu dítěti, cesta ze závislosti může být obtížná.

Experti z kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy varují, že nadměrné množství alkoholu dnes pije podle jejich údajů více než 114 000 mladistvých. Výrazně podle nich ale také vzrostl počet dětí, které propadly takzvané „nelátkové závislosti“, právě třeba na informačních technologiích.

Adiktolog Michal Miovský

Zde je ovšem těžké stanovit, kdy už začíná závislost, zejména v době pandemie, kdy děti byly i kvůli škole nuceny užívat elektroniku častěji než dříve. Odborníci obvykle říkají, že když dítě tráví více než 40 hodin týdně v online světě, už to znamená ohrožení. Profesor adiktologie Michal Miovský ale tvrdí, že pro dobu pandemie to tak docela neplatí a spíše než počtu hodin je potřeba všímat si celkového chování.

„Pokud se dítě straní kamarádů a má s nimi dominantně kontakt jen online, má výživové problémy a je u něj absence pohybu, jsou to varovná znamení. Když zavoláte na děti, ať jdou k večeři, a nesvoláte je ani napopáté, je zapotřebí se nad tím zamyslet,“ říká adiktolog.

Čtěte také

Řešení ovšem není stejné jako u závislostí na návykových látkách, protože úplnou abstinenci od počítače a mobilu si v dnešní společnosti může jen málokdo dovolit. A podle odborníka se navíc na vzniku závislosti u dítěte podílí také rodina. Proto je třeba změnit životní styl celé domácnosti, včetně rodičů samotných. „Rodina je systém a s dítětem se nedá pracovat izolovaně,“ varuje Miovský.

Co přesně by se mělo v rodině změnit, aby dítě nepropadalo závislosti na informačních technologiích? Proč naše děti unikají do jiného světa? A jak jim z něj pomoci? Pusťte si Houpačky!

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.