Jednotky jezdí od zásahu k zásahu, říká mluvčí hasičů. Tisíce domácností zůstaly po vichru bez proudu

24. září 2018 07:07

Větrná noc zaměstnala z neděle na pondělí hasiče, železničáře i energetiky. Na Rakovnicku spadla část elektrického vedení, část tratí blokovaly popadané stromy.

Nejsložitější situace je podle mluvčí ČEZ Soňa Holingerová na Rakovnicku nedaleko Krušovic. "Zde nám následkem pádu stromů a silného větru popadalo šest příhradových stožárů vedení velmi vysokého napětí 110 kV. Navíc stožáry spadly do křižujícího vedení vysokého napětí, došlo k přetrhání vodičů i na tomto vedení," popsala.

Jeden z šesti zhroucených stožárů velmi vysokého napětí nedaleko středočeských Krušovic. Energetici tu zatím chtějí pro elektrická vedení vybudovat provizorní sloupy

Bez proudu se ocitla i část domácností v Unhošti u Kladna. 

Středočeští hasiči zasahovali zatím u dvou stovek případů. "Nejhorší byla situace na Kladensku, Rakovnicku, Praze-západ a Praze-východ," poznamenala mluvčí Vladimíra Kereková.

Hasiči nejčastěji odklízeli popadané stromy. V Chrášťanech spadlo několik střech, jednu stodolu musela demoliční četa na návrh statika zbourat. 

Problémy měly i železnice. U Rakovníka najel vlak do stromu, který ležel přes koleje. Nehoda se obešla bez zranění, následky  odstraňovali několik hodin hasiči. Kvůli poškození trakčního vedení mezi stanicemi Nymburk město a Sadská byly všechny vlaky linky R 10 mezi Prahou a Hradcem Králové vedené přes Lysou nad Labem a nezastavovaly ve stanici Praha-Libeň.

autoři: Adam Bejšovec , jum
Spustit audio