Jen pár minut a věci jsou pryč

8. květen 2009

Je to jen pár dní co východočeská policie obvinila dva muže z toho, že od počátku roku vykradli více než sto aut, čímž způsobili škodu za více než půl miliónu korun. Do aut se dostávali jednoduše - vylomením zadního trojúhelníkového okna, a kradli především autorádia a satelitní navigace. Sice jim hrozí až tři roky vězení, ale to mnohé zlodějíčky zkrátka neodradí. A my potom přijdeme k autu, které jim neodolalo.

Policii bychom měli v takovou chvíli zavolat neprodleně. I když ne vždy je to bezpodmínečně nutné a nemusí nám to ani na první pohled pomoct.

"Vždy se nemusí jednat o trestný čin, může se jednat o přestupek. Záleží na výši škody - zda má majitel auto pojištěno proti vykradení. V podstatě záleží na rozhodnutí majitele, nebo-li poškozeného," radí bývalý kriminalista Vladimír Fišer.

Policii tedy musíme zavolat, když budeme chtít náhradu škody, například od pojišťovny. Pak bychom měli pouze zavolat a vyčkat příjezdu hlídky.

"Nevstupujte do vozidla, nesnažte se odstranit střepy nebo nezavírejte dveře. Prostě vozidlo zanechte v takovém stavu, v jakém jste ho našel, aby byla možnost pokračovat v dalším vyšetřování - tedy zajištění stop a provedení ohledání."

A ti přesto, že...

"Pravdou je, že ve voze se těžko nacházejí nějaké stopy, protože pachatel jich tam většinou moc nezanechá."

Zloděje se pak může podařit chytit, ale s věcmi, které nám byly ukradeny se setkáme velmi výjimečně. V tu chvíli přichází ke slovu pojistka. Musíme ale mít tu správnou.

"Potřeba je důsledně projít všeobecné pojistné podmínky, kde je řečeno, na jaké druhy škod se pojištění vztahuje. Některé pojišťovny nabízejí takzvané balíčky, kdy si auto můžete pojistit například jen proti havárii a už to nezahrnuje odcizení vozu. Ale havarijní pojištění, které se kupuje jako celek (havarijní pojištění all risk) zahrnuje i riziko odcizení jak vozu, tak i některých jeho částí," upozorňuje Richard Kapsa z největší české pojišťovny.

Musíme mít také na paměti, zda naše spoluúčast není vyšší než způsobená škoda. Další podmínkou pro náhradu škody je to, že zloděj musí například překonat zámek nebo jinou překážku. Pojistka se pak vztahuje pouze na vozidlo samotné, tedy například autorádio, pevně zabudovaný navigační sytém, ale i kola nebo zpětná zrcátka. S náhradou dalších věcí ve vozidle ale nepočítejte.

"Pokud dalšími věcmi myslíme například počítač odložený na sedačce, videokamera nebo fotoaparát, tak na to se pojištění samozřejmě nevztahuje. Některé pojištění pro tyto případy nabízejí možnost speciálního pojištění, které se však vztahuje na věci skryté zraku zloděje, tedy jsou například uzamčené v kufru."

Takže ještě jednou, když nám někdo ukradne věci, třeba počítač nebo foťák, ze zavazadlového prostoru, pak za ně bez zvláštní pojistky peníze nedostaneme. Obecně pak je pro pojišťovnu rozhodující policejní protokol, kde je jasně určeno, co a jak nám bylo ukradeno.

autor: pek
Spustit audio