Josef Pekař bojující, cenzurovaný i napadaný

20. leden 2017

Zastánce šlechty i krajiny, břitký polemik z donucení i velmistr českého jazyka. A také bytostný konzervativec prostý jakéhokoliv konjunkturalismu. Tím vším byl historik Josef Pekař, jehož syntetický pohled na naše dějiny je dodnes inspirativní.

Vysíláme 20. ledna ve 20:00.

V pořadu zazní ukázky z mnoha Pekařových knih (Tři kapitoly z boje o sv. Jana Nepomuckého, Kniha o Kosti, K boji o Husa), s výrazným zastoupením těch méně známých (Omyly a nebezpečí pozemkové reformy, Z české fronty I a II, Světová válka, Deníky). Na jedné delší ukázce z Pekařovy stati si ukážeme, jak proti němu za 1. světové války zasahovala rakouská cenzura.

Pekařova nádherná čeština nebude přitom představena pouze prostřednictvím ukázek z jeho knih. Z archivu Českého rozhlasu jsme vybrali dva větší úryvky z jeho rozhlasové přednášky z roku 1935. Tu doplní další archivní zvuková ukázka: část z vánoční promluvy básníka Jaroslava Seiferta z roku 1937. Ta obsahuje i pasáž věnovanou Josefu Pekařovi a verše, které napsal Seifert po jeho smrti.

03177837.jpeg

Literární ukázky pak doplní ještě několik důležitých pasáží z pekařovské monografie historika Josefa Hanzala, a také propagandistické brožury z 50. let nazvané Pekař a pekařovština. V pořadu hovoří historik a politolog Petr Pithart o Pekařově konzervatismu i jeho impulsech pro dnešní dobu. V pořadu si připomeneme, že od smrti Josefa Pekaře uplyne 80 let.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.