Jsme takový revival nás samých, říká Petr Marek z Midi Lidi a zve na koncertní tour

9. duben 2024

Tento pátek začíná turné tuzemské kapely Midi Lidi. Svůj tradiční osobitý smysl pro humor promítla i do názvu celého turné "AUTENTICKÝ ZÁŽITEK NUTNĚ NEMUSÍ ZNAMENAT UMĚLECKOU KVALITU" TOUR 2024. Nejen o něm ale i o aktuálních divadelních projektech i plánech na nové album jsme si povídali se zpěvákem a skladatelem Midi Lidí Petrem Markem.

„Doufejme, že zazní i různé nové věci, protože já třeba úplně nejraději ze všeho na koncertech docházím k improvizaci. To znamená, že když se nám stane, že najednou hrajeme z ničeho nic naši verzi Macareny, kterou jsme si nepřipravili, tak to je pro mě nejšťastnější situace. A to chci, aby si diváci odnášeli,“ říká Petr Marek a dodává: „Ale samozřejmě si odnesou také poslech našich vlastních úprav našich starých písní. A ty úpravy spočívají v tom, že jsme vlastně takový revival nás samých a musíme se naučit ty naše písně s chybami, protože nejsme úplně geniální hudebníci. Takže oni uslyší takový autentický zážitek, který nemusí nutně znamenat uměleckou kvalitu, ale zažijí ho.“

Zadal jsem si v životě úkol nestěžovat si v písních a spíš dodávat naději nebo ironická řešení. Ale teď to bude těžší.

Midi Lidi nedávno dali volně na internet ke stažení svoje desky. Z jakého důvodu? Vloni po 15 letech byla obnovena činnost Dekadentního divadla Beruška, které tvoří 2/3 Midi Lidí. Dá se jeho tvorba nějak charakterizovat? A platí stále, že každé představení je unikát? 25. května bude mít ve Švandově divadle premiéru retro muzikál Návrat krále – o co se jedná? A jaké další projekty právě Petr Marek plánuje? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: nav

Související