Karel Janák: Jirka Mádl je můj filmový synek

30. červenec 2020

Režisér Karel Janák je nositelem ceny Český lev za filmy Snowboarďáci a Rafťáci. Řadu ocenění získal také za reklamní tvorbu. Ke svému vytouženému povolání se však dostal až později, nejprve vystudoval ČVUT.

Karel Janák chtěl studovat na FAMU hned po střední škole, ale zároveň nechtěl jít na dva roky na vojnu. V době, kdy studoval, se však nesměly podávat dvě přihlášky na vysokou školu, a proto zvolil studium fyziky pevných látek. Tam se dostal totiž i bez přijímacích zkoušek, hlavně díky tomu, že šermoval.

Po absolvování oboru fyzika pevných látek na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT začal pracovat jako systémový administrátor v Podniku výpočetní techniky. Posléze vystudoval i režii na vysněné FAMU, kde zaujal školními filmy Kateřina sama doma a Sad: „Držel jsem se tam zuby nehty, ale dostudoval jsem. Jsem za to rád, protože ve výzkumu už bych dělat nemohl. Vzpomínám, jak jsem natáčel reklamu, kde byl rozpracovaný fyzikální příklad na tabuli. Rozluštit mi ho trvalo celých dvanáct hodin, i když takový příklad musíte normálně zvládnout za třicet minut,“ směje se diplomovaný inženýr.

Indiana Jones v pražském metru

První ocenění ve filmové branži začal Janák sbírat za reklamní tvorbu. Známé jsou například jeho spoty k vysílání filmů o Indianu Jonesovi. Xavera zajímalo, zda je točení reklam pro filmaře určitá meta: „Nevím, jak je to teď, ale dříve tomu tak bylo. Natáčení reklam vám dává skvělou příležitost ke zkoušení nových věcí, různých stylů, triků a hereckých postupů. No a samozřejmě to bylo zajímavé i finančně, jezdilo se točit třeba i do Jihoafrické republiky nebo do Argentiny. Teď už to ale není takové, protože se omezují rozpočty. Je to proto více o řemesle, než o umění. Máte příběh a musíte ho dostat do krátkého času, což mě ale baví,“ říká Janák.

Snowboarďáci

Výrazný průlom v kariéře Karla Janáka znamenal film Snowboarďáci, který byl oceněn Českým lvem. Stejný film také odstartoval hereckou kariéru Jiřího Mádla jako herce: „Chtěli jsme, aby ve Snowboarďácích hráli mladí kluci. Už jsme měli Vojtu Kotka a hledali jsme k němu někoho, kdo bude přirozený herec od přírody a nebude herecky zatížený. Mně se Jirka moc líbil, a tak jsem ho nakonec po několika výběrových kolech obsadil. Je to takový můj filmový synek, ale teď zlobí. Chtěl bych ho do nějakého filmu obsadit, ale dává mi košem a jde hrát k někomu jinému,“ říká s nadsázkou Janák.

Karel Janák právě dokončuje nový film a zároveň pomáhá své manželce Romaně Goščíkové s jedním pražským divadlem, o které se společně starají. Jaké divadlo to je, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio