Karel Wichs: Světové setkání katolické mládeže

10. srpen 2011

Madrid se už dnes připravuje na setkání katolické mládeže, které se bude v hlavním městě Španělska konat příští týden.

Od čtvrtka do neděle na něm bude přítomen i papež Benedikt XVI.

Do města se už sjíždějí poutníci ze všech koutů světa. Zatím se jich přihlásilo půl milionu, ale očekává se, alespoň podle zkušeností z minulých setkání, že jich bude dvakrát tolik. Svou účast potvrdili zástupci katolické mládeže ze 193 zemí.

Předpokládá se, že celkové náklady na setkání se budou pohybovat okolo 50 milionů eur, z čehož poutníci sami zaplatí asi 70 procent. Na zbytek přispějí velké španělské společnosti např. banka Santander nebo Telefónica, v Česku známá jako O2. Mládež z nejchudších zemí jako je Kuba nebo Haiti dostane finanční podporu z fondu solidarity, na kterém se zatím vybralo půl milionu eur.

Největší problém, který musí organizátoři setkání řešit, je zajištění ubytování, jídla a pití. Předpokládá se, že v Madridu se budou pohybovat teploty okolo 30°C bez deště jako po většinu letošního léta. Ti, kteří se nevejdou do nejrůznějších hotelů, hostalů, ubytoven, far a škol, budou prostě spát v místních parcích. Podařilo se také zatím zajistit 400 rodin, které poutníkům nabízejí ubytování zdarma.

Prostranství, kde se bude konat vigilie a velká papežská mše, má rozlohu 48 fotbalových hřišť. V jeho okolí se staví osm polních nemocnic. Bude to prostě největší shromáždění lidí, které kdy Španělsko zažilo.

Papež Benedikt XVI. kromě zmíněné vigilie a velké papežské mše navštíví zcela jistě některý z osmdesáti stánků, jež si v madridském parku El Retiro staví katolické řády, skupiny a hnutí, aby informovaly návštěvníky o své činnosti. Bude tam postaveno také 200 zpovědnic, v nichž se budou moci příchozí vyzpovídat ve dvaceti jazycích. A novinkou bude, papež vystoupí jako zpovědník a dá rozhřešení skupince mladých lidí.

Madridská vodárenská společnost na prostranství instalovala 2000 kohoutků s pitnou vodou. Jinak je totiž voda drahá, půllitr minerálky za jedno euro. Koncem minulého měsíce demonstrovali v Madridu lidé proti tomu, že tatáž společnost uzamkla většinu kohoutků s pitnou vodou v parcích a na veřejných prostranstvích.

V Evropě jsme si navykli pohlížet na Španěly jako na fanatické katolíky, téměř na potomky prvního velkého inkvizitora Tomase Torquemady, za jehož působení hořely hranice kacířů. Opak je pravdou. Dnes je ve Španělsku mnoho ateistů, což je v ústavě vyjádřeno odlukou církve od státu.

Různé proticírkevní organizace jako Laická Evropa, Asociace ateistů a Volnomyšlenkáři se rozhodly uspořádat v předvečer příletu papeže, tedy příští středu, protestní pochod. Nikoli proti setkání katolické mládeže ani proti papeži, ale proti podpoře, kterou madridský magistrát dává tomuto shromáždění.

Poutníci mimo jiné budou moci spát ve státních školách, dostanou výraznou slevu na městskou dopravu, městští zahradníci vysázeli ve všech parcích kytky ve vatikánských barvách. Madridský magistrát, který je v rukou lidovců, pochod centrem města zakázal s odůvodněním, že nemůže zajistit bezpečnost demonstrantů.

Nabídl sice alternativní trasu na okraji města, ale to by těch pár set bezvěrců nikdo ani nezaznamenal. Tak se demonstranti rozhodli uspořádat pochod přes zákaz úřadu. Sami ho nazývají ateistickým procesím a úřady antipapežskou provokací.

Jako vtip považují některá média požadavek madridských opozičních socialistů, kteří chtějí, aby magistrát stejnou podporu jako dostane katolická mládež obdrželo i sdružení organizace Hrdost LGTB, což je zkratka pro lesbičky, gaye, transsexuály a bisexuály.

Větší úspěch možná budou mít pracovníci metra, kterým magistrát už dlouho slibuje zvýšit platy. Chtějí na sebe upozornit stávkou právě příští týden. Chybou ovšem je, že městskou dopravu ovládá pět odborových organizací. Z nich se do stávky přihlásily zatím jen dvě.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci iRadio. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

autor: Karel Wichs
Spustit audio