Kašpar, Melichar a Baltazar vyrážejí do ulic, lidé koledníky vítají

5. leden 2014

Nad dveřmi domácností začínají přibývat křídové nápisy. Je to známka toho, že do ulic opět vyrazily skupinky tříkrálových koledníků, kteří do zapečetěných pokladniček vybírají příspěvky na potřebné.

Do královského se převlékli také vedoucí charit na Ostravsku a vydali se na symbolickou koledu.

„Zapečetěná pokladnička a průkazka, která opravňuje vedoucího kolednické skupinky k tomu, aby koledoval,“ říká Martin Pražák, ředitel Charity Ostrava v královském přestrojení a vytahuje z igelitové tašky nezbytnosti tříkrálových koledníků.

„Součástí té tašky jsou samozřejmě cukříky a také křída.“ Do ulic na Ostravsku letos vyrazí koledovat okolo tří set skupinek. Získat dobrovolníky ale není vždy snadné, potvrzuje farář Jan Larisch z Římskokatolické farnosti v Ostravě-Svinově.

„Není to až tak jednoduchá věc. Nejlépe se získávají děti, ty jsou nadšené většinou sami od sebe. Pak se musí jít za rodiči, mluvit s nimi, zda je to možné na určitý konkrétní den.“

V posledních letech se ale lidé, které koledníci osloví, chovají přívětivěji, dodává Lukáš Curylo, který má na starosti Diecézní charitu ostravsko-opavskou i Charitu České republiky, momentálně ale s královskou korunou na hlavě.

„Jsme moc rádi, že koledníky dneska lidé v domácnostech vítají, nenadávají a nevyhazují je. Zaznamenali jsme, že k nim jsou čím dál víc vstřícnější.“

Po kněžském požehnání a modlitbě pak Tři králové vyrážejí na koledu. První kroky vedou do ostravského rozhlasu. V ulicích pak neobvyklý průvod vzbuzuje udivené pohledy kolemjdoucích.

„Kašpar, Melichar a Baltazar. Jsou pěkní a vypadají opravdově. Nejhezčí je ten s houslemi,“ říká devítiletá Alice. Tříkráloví koledníci budou klepat na dveře domácností až do 14. ledna.

autoři: Vojtěch Bureš , Jana Jeckelová
Spustit audio