Kauzu otrávené řeky Bečvy bude projednávat soud, státní zástupce podal obžalobu

29. březen 2022 16:44

Státní zástupce obžaloval v kauze otravy řeky Bečvy jednu fyzickou a jednu právnickou osobu. Případem by se měl zabývat vsetínský okresní soud.

Státní zástupce Jiří Sachr podal obžalobu v kauze otravy řeky Bečvy, ve které 20. září 2020 uhynuly po úniku kyanidů tuny ryb. Obžaloval jednu fyzickou a jednu právnickou osobu. Jde o společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího ředitele Oldřicha Havelku. Dnes to napsal server Seznam Zprávy. Havelka dnes řekl, že obžalobu ještě nedostal, má ji však k dispozici právní zástupce. Věc komentovat nechtěl, v minulosti opakovaně odmítl, že by Energoaqua byla původcem ekologické havárie.

Firma a Havelka jsou podle dostupných informací obžalovaní z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětileté vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest. Případem by se měl zabývat vsetínský okresní soud.

Čtěte také

Loni a také letos podali Energoaqua a Havelka návrh na zastavení trestního stíhání. Opírali se v něm o vědeckou expertizu, která podle nich vyvrací dosavadní znalecké zkoumání, na jehož základě byli obviněni. Podle expertizy nelze kvůli nedostatku odebraných vzorků ani jednoznačně stanovit, která látka způsobila otravu řeky a úhyn ryb. Státní zástupce avizoval, že o návrzích samostatně rozhodovat nebude a o dalším procesním postupu rozhodne souhrnně.

autoři: Kateřina Bečková , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související