Kde se ubytovat ve Varech? Někde se potkáte třeba i s kadeřníky festivalu

2. červenec 2018

Festivaloví hosté hledají ubytování v Karlových Varech na poslední chvíli i rok dopředu. Kromě hotelů a stanového městečka návštěvníci v poslední době využívají i pronájem pokojů přes Airbnb. Ta ve festivalovém městě nabízí přes 300 bytů a jejich cena se v době festivalu oproti zbytku sezonu až zdvojnásobuje. Můžete ale bydlet přímo u místních. 

Rodina Matouškových ubytovává návštěvníky karlovarského filmového festivalu často a paní Matoušková je zvyklá hosty dokonce vyzvedávat na zastávkách místní hromadné dopravy.

V případě cizinců je prý ale domluva někdy komplikovanější. „Když se zeptám ‚Kde stojíte? Jak se jmenuje ta stanice?‘ a oni čtou ‚Jízdní řád…‘“ vysvětluje paní Matoušková zkušenost se zahraničními návštěvníky.

Do Varů přijedou Tim Robbins nebo Robert Pattison, filmový festival vzdá poctu i Miloši Formanovi

Robert Pattison

Letní kino v Karlových Varech zřejmě během 53. ročníku Mezinárodního filmového festivalu přivítá víc návštěvníků, než bylo v minulých letech obvyklé. Kromě festivalových projekcí se v něm bude konat Večer města Karlovy Vary i Den s Českým rozhlasem. V Letním kině se navíc už v sobotu představí jedna z hvězd letošního ročníku Tim Robbins. 

Letos se u Matoušků ubytovaly například Lenka Sobotková a Eva Křiklavová, což jsou podle paní Matouškové typické festivalové divačky: „Jezdí hlavně Češi, milovníci filmů. Jsou to manželské páry nebo třeba přátelé, mladí lidé.“

Právě skrze hosty mají Matouškovi možnost potkávat i návštěvníky figurující přímo v zákulisí festivalu: „Bydlí u nás hlavní kadeřníci festivalu. Včera už v devět hodin odjížděl kadeřník a říkal ‚Za chvíli musím česat Jirku Bartošku, čekám tady na taxík…‘ Tak jsou spokojení.“

Minulý rok Matouškovi hostili dokonce i část štábu vítězného karlovarského filmu Štěstí. Možnost setkat se s filmaři tak návštěvníci mají kromě kinosálů i třeba v místech, kde jsou ubytovaní.

autoři: Martina Pouchlá , kpk
Spustit audio