Kde se vzala kožnatka čínská?

17. říjen 2011

Pozornému návštěvníkovi tropického skleníku Fata Morgana nemůže uniknout nový přírůstek v jezírku. Ryby zde před časem „poctil“ svou přítomností sameček kožnatky čínské….

Ne, že by ho sem někdo pozval, dokonce ani pracovníci skleníku neuvažovali o rozšíření expozice vodních živočichů. „Pan Želvák“ či „Želvoušek“ (jak zní jeho pracovní jména) se prostě vyskytl. A dokonce ve správné části jezírka. Jeho původní majitel se patrně vyzná, protože jej umístil mezi ryby tzv. Starého kontinentu (Asie a Evropy). Po pár dnech plachosti, kdy Pan Želvák trávil většinu času maskován listy vodních rostlin a na obhlídku svého nového bydliště se vydával pod rouškou tmy v čase bez návštěvníků, se brzy osmělil. Dnes si dokonce připlave pro krmení! A je velmi žravý.

Pan Želvák je zhruba 40 cm dlouhý, takže náš neznámý dárce jej do skleníku musel přinést buď v batohu, nebo přivést v kočárku. Lze se jen domnívat, proč chovatel želvu do jezírka odložil. Třeba ji neuváženě slíbil, že se u něj bude mít jako v ráji. Ovšem patrně brzy pochopil, že sliboval téměř nemožné… A to do okamžiku, kdy přišel na to, že nejjednodušeji splní slib tím, že želvu přinese do Botanické zahrady v Troji… a konec už znáte. Protože dárce je neznámý, není komu za sympatického tvora poděkovat.

Ovšem návštěvníci by se měli mít na pozoru, Pan Želvák kouše!

Kožnatka čínská - něco odbornosti navrch:

Rozšíření: Čína, Korea, Japonsko, Vietnam, Rusko - jihovýchod a Poamuří.

Popis: Plochý, oválný karapax pokrytý hladkou kůží, někdy s řadami hrbolků. Hlava na delším krku je zakončena zúženým rypáčkem. Zbarvení těchto želv silně kolísá od olivově zelené, přes zelenohnědou po šedozelenou, spodní část těla je světlejší. Podobné zbarvení je na nohou a na hlavě, která je často tečkovaná nebo tečkování vytváří podélné proužky.

Biotop: Jako dobří plavci obývají nejrůznější vodní nádrže včetně velkých řek.
Potrava: Ryby a vodní obratlovci, myši, mláďata žerou i hmyz a vodní plže. V jihovýchodní Asii jsou často prodávány na trzích jako potravina.
Chov: Vyžadují dostatečně teplou vodu (až 30 stupňů C). Při své nervózní povaze musí být nádrž v místě, kde nebudou rušeny. Je nutná velká opatrnost při manipulaci, protože kouše.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio