Kdo postaví více kostelů? O sakrálních stavbách z počátku 20. století

Málokdy bylo v tak krátkém období vystavěno tak velké množství sakrálních staveb jako během prvních deseti let 20. století v severních Čechách. Různost církví a jejich vzájemné soupeření dalo právě v této oblasti vzniknout nejen úžasnému množství sakrálních staveb, ale také přálo jejich architektonické rozmanitosti.

Jakkoliv historie druhé půle minulého století zasáhla na území severočeského příhraničí (dnes Ústeckého kraje) destruktivně co do skladby obyvatel a nadlouho přerušila česko-německé vztahy vyznačující se rivalitou, ale také vzájemnou tvůrčí inspirací − dodnes nese každý z tamních kostelů, kostelíků, kaplí či chrámů svůj příběh… Některé z nich vypráví Jana Davidová-Kracíková.

3. díl: Evangeliské kostely – sv. Pavla v Ústí nad Labem a Ježíšův v Trmicích; katolické neobaroko na Střekově a secesní prvky v předlickém Kostele sv. Josefa

Historií i současností sakrálních staveb nás provedou historici Alena Sellnerová, Martina Pavlíková, Martin Zubík a architekt Matěj Páral.

2. díl: Dva velkolepé chrámy ve Varnsdorfu a dva sokové; jubilejní kostel k oslavě panování císaře Františka Josefa v Rybništi

Historií i současností sakrálních staveb nás provedou historici Alena Sellnerová, Martina Pavlíková, Josef Rybánský.

1. díl: Duchcov, Hrob, Třebenice – dotyk secese; evangelické obce, saské peníze i architekti

Historií i současností sakrálních staveb nás provedou historici Alena Sellnerová, Martina Pavlíková, Jiří Bureš, Lukáš Sláma.

autor: DAV
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.