Kino Čas v Karlových Varech opět promítá, zatím bez 3D technologie

27. leden 2014

Festivalové kino Čas v Karlových Varech začalo opět promítat. Nabízí hlavně premiérové snímky. Tím prvním je český film Vejška. Nucená odstávka trvala jen 3 měsíce, i tak ale mají noví provozovatelé obavu, aby si lidé cestu do biografu opět našli.

„Právě koukám jako blázen. My jsme mysleli, že mají nějakou poruchu. Manželka bude zklamaná, nedá se nic dělat. Když by to měli zavřít, tak by to byla strašná nevýhoda“, takhle mluvil loni v říjnu pan Karel z Karlových Varů. V tu chvíli nikdo nevěděl, jak dlouho zůstane kino Čas uzavřeno.

Město, jako vlastník biografu, ale na nic nečekalo a okamžitě vypsalo výběrové řízení na nového provozovatele. V polovině prosince komise rozhodla. Čas bude v rukách společnosti, která má na starosti kino v Mariánských Lázních už 18 let a bez problémů.

„Město Karlovy Vary pronajímá celý ten objekt včetně technologie, což je poměrně nová digitální technologie. Ale nedotuje ho už žádnými dalšími prostředky. To znamená, provoz kina by měl být v černých číslech. Což jak se ukazuje ve spojitosti s kavárnou, která tam funguje, je možné“, doplňuje primátor Petr Kulhánek.

Servis zařízení byl zanedbaný, 3D brýlí je málo

Až sem plány v podstatě dobré. Jenomže skutečnost je poněkud jiná. Prostory kina jsou takzvaně vybydlené. Spousta věcí nefunguje, zařízení je dosloužilé a promítací 3D technologie také není v dobrém stavu.

Kino Čas v Karlových Varech

„Celá technologie nebyla servisovaná od roku 2012. Podmínka toho provozu je dvakrát ročně udělat servis. Z 250 trojrozměrných brýlí byla polovina zcela nefunkčních. Ty jsme vlastně ještě nedostali ani od firmy zpátky, takže 3D zatím hrát nebudeme. Ani tahle základní věc tady nebyla“, neskrývá překvapení nová provozovatelka kina Alena Jáchymová.

Těžké bylo i přesvědčování filmových distribučních společností, aby kinu Čas opět snímky zapůjčovaly. „My jsme doufali, že to budeme mít o to jednodušší, protože máme výborné vztahy se všemi distribučními společnostmi. Bohužel ty závazky pana Grebeně zůstaly tak vysoké, že jsme dokonce museli složit u jedné společnosti kauci v řádu několika set tisíc korun, abychom vůbec filmy ve Varech mohli promítat“, dodává Jáchymová.

Oskarové i divácké hity jsou na programu už v únoru

V současné době tedy kino funguje. Co zatím není v provozu, je už zmíněná kavárna. Ta si na svůj start musí ještě chvíli počkat. Filmoví fanoušci se ale mají rozhodně na co těšit. Nabídka programu bude pestrá. Kino se totiž zaměří hlavně na premiérové snímky.

„Kdy se na nás valí takové ty nejkvalitnější filmy. Čeká se na oskarová ocenění, takže ty nominované filmy už známe. Vlk z Wall Streetu, 12 let v řetězech, Špinavý trik – to všechno máme připraveno na únor a k tomu přichází velké divácké hity jako jsou Babovřesky 2 a legendární Dědictví 2“, vyjmenovává Alena Jáchymová.

03044889.jpeg

Otevření kina Čas se nemohla dočkat ani paní Jaroslava ze Kfel. „Šíleně se těším, protože já jsem vyložený zbožňovatel kina všeho možného. Už se těším na toho Vlka z Wall Streetu“, říká.

Provozovatelé slibují, že v budoucnu nebudou chybět ani satelitní přenosy třeba některých zahraničních koncertů. Podrobný program o připravovaných filmech najdou zájemci na webových stránkách www.kinocas.info

Spustit audio