Domenico Scarlatti. 330. výročí narození barokního skladatele

25. říjen 2015

Pět set padesát a tři sta třicet. Dvě číslovky spojené se skladatelem Domenicem Scarlattim napovídají dvě skutečnosti - 330 let uplývá 26. října od jeho narození a 550 je jeho sonát, které stanice Vltava a D-dur nechávají postupně natočit několika interprety mladší generace klavíristů.

Vysíláme 25. října ve 21:00.

Nahráno je už asi šest desítek těchto děl. Nedělní Rondo vpředvečer Scarlattiho jubilea připomene jednak tento projekt (a také sonáty hrané pero srovnání na cembalo), jednak Scarlattiho duchovní hudbu.

Domenico Scarlatti velkou část života strávil v Portugalsku a ve Španělsku. A tak lze jeho jméno na různých místech najít v různých podobách - třeba jako Mimo Scarlatti, to domácky na Apeninském poloostrově, nebo jako Domingo Escarlate, případně Escarlati nebo Escarlatti na poloostrově Pyrenejském. Je druhým slavným italským skladatelem toho příjmení.

Zatímco jeho otec Alessandro zaujímá v dějinách hudby čestné místo jako zakladatel nejtypičtějšího stylu barokní opery, nazývaného neapolský, tak Domenico je spojován s ostatními hudební druhy a žánry. A především se sonátami pro klávesové nástroje. Právě takového zdůrazňuje tohoto autora společný projekt stanic Vltava a D-dur, který dává postupně vzniknout kompletní nahrávce všech jeho zhruba pěti set padesáti sonát, a to v "alternativní" podobě - hraných na moderní klavír.

Čtěte také

Jako cembalové jsou Scarlattiho sonáty v dnešní době, kladoucí důraz na dobovou autenticitu, normou. Nevylučuje to však přesto možnost hrát je také na nástroj, který ve Scarlattiho době do dnešní podoby ještě vyvinut nebyl. Je to také legitimní, hraje se tak i Bach a další skladatelé, nehledě na to, že cvičit a dobře (technicky i stylově) hrát tyto nedlouhé skladby italského mistra je velmi prospěšné pro uměleckou hygienu současných interpretů, zaměřených jinak na hudbu novější. Je jich ostatně řada, kteří si to uvědomují a kdo se na projektu podílejí.

Sonáty si lze poslechnout na rozhlasových internetových stránkách scarlatti.cz, kde lze rovněž do projektu interaktivně vstoupit: vedle stahování jednotlivých klavírních skladeb ve formátu mp3 a flac je tam totiž možnost navrhovat těmto mistrovským miniaturám podle jejich nálady a charakteru názvy...

autoři: LH , Petr Veber , Vladimíra Lukařová
Spustit audio

Více z pořadu