Kateřina Javůrková druhá na ARD Mnichov. Podívejte se na videozáznam s jejím soutěžním výkonem

12. září 2016

V neděli byla za svůj výkon odměněna druhou cenou hornistka Kateřina Javůrková na prestižní soutěži ARD v Mnichově.

Porota udělila dvě druhé ceny, s Kateřinou Javůrkovou ji získal německý hornista Jan Gruber, který zároveň získal i cenu publika. Dále získali dvě třetí ceny Félix Dervaux a Nicolas Ramez z Francie. První cena nebyla udělena. Soutěže se zúčastnilo 40 hornistů z celého světa, kteří byli vybráni na základě zaslaných nahrávek, o ceny se soutěžilo ve třech kolech. Českou republiku zastupoval na soutěži ještě hornista Mikuláš Koska, člen Filharmonie Brno.


Hrála jsem Haydnův a Mozartův koncert a ve finále Druhý koncert Straussův, hrála jsem Schumanna, Pendereckého, Hindemitha i skladbu napsanou přímo pro soutěž.

"Jestli jsem něčím opravdu zabodovala? Ve druhém kole byla možnost výběru a já si náhodně zvolila kompozici od Karlheinze Strockhasena, kterou jsem neznala. Ostatní asi ano - a protože se v ní nejen hraje, ale jsou v ní předepsány i prvky choreografie a pantomimy, nevybrali si ji. Byla jsem jediná. Ale je to dobře udělaná skladba - a tak si nakonec myslím, že to bylo moje plus," líčí Javůrková průběh soutěže.

Kateřina Javůrková je členkou České filharmonie. V roce 2013 zvítězila v interpretační soutěži Pražského jara. Působila také v orchestru PKF-Prague Philharmonia a hraje v komorním souboru Belfiato Quintet.

autor: Petr Veber

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.