Koncert bez hranic: Arabská hudba na vlnách jazzu. Natacha Atlas a Naïssam Jalal

1. květen 2022

Zpěvačku Natachu Atlas uslyšíme ze záznamu jejího loňského koncertu na Jazz Happeningu ve finském Tampere, v druhé části pořadu zavítáme společně s flétnistkou Naïssam Jalal do portugalského Porta, kde se loni konala prestižní přehlídka world music Womex.

Belgická zpěvačka s egyptskými kořeny Natacha Atlas, která před nedávnem oslavila 58. narozeniny, vešla do širšího povědomí už na počátku devadesátých let společně s populární britskou formací Transglobal Underground. V této konstelaci ostatně naposledy vystoupila v říjnu roku 2018 také v Česku. Osobitá umělkyně, automaticky asociovaná s world music nebo s břišním tancem, ovšem tentokrát ovládla pódium jazzové akce, a opravdu se nejednalo o nedorozumění, nýbrž o přesvědčivý výkon.

Nový rozměr bohaté hudební kariéry osobité vokalistky, který se projevil inklinacemi k jazzu, začal vzkvétat už v roce 2015 na jejím albu Myriad Road, které produkoval a z velké části také složil slavný francouzsko-libanonský jazzový trumpetista Ibrahim Maalouf. Ještě zřetelněji se Natachina záliba v jazzové hudbě projevila o čtyři roky později na jejím, v pořadí jedenáctém, sólovém albu Strange Days. Všechny skladby této desky zpívané v arabštině a angličtině jsou, až na jednu výjimku, původní kompozice Natachy Atlas a Samyho Bishaie, původem egyptského houslisty a producenta její kapely, se kterým se dala dohromady už při natáčení desky Myriad Road.

Jiný svět podle Naïssam Jalal

Flétnistka, vokalistka a skladatelka se syrskými kořeny Naïssam Jalal se narodila a vyrůstala v Paříži. Po studiích na tamní konzervatoři se přestěhovala na nějaký čas do Sýrie. V damašském hudebním institutu studovala hru na tradiční flétnu nay, aby pak ještě tři roky studovala arabskou hudbu v Egyptě. V roce 2006 se vrátila do Francie a od té doby žije tam. Během své dosavadní kariéry získala mimo jiné zkušenosti s komponováním filmové a scénické hudby a nepřestává objevovat nová hudební teritoria, třeba indickou hudbu nebo andaluské flamenco.

Naïssam založila dvě jazzové formace, kvinteto nazvané Rhythms Of Resistance, v němž se hned po návratu do Paříže spojila se saxofonistou Mehdim Chaibem, cellistou a kytaristou Karstenem Hochapfelem, kontrabasistou Damienem Varaillonem a bubeníkem Arnaudem Dolmenem, a také komorní trio s názvem Quest Of The Invisible. Na veletrh Womex přijala pozvání s formací Rhythms Of Resistance a měla tak příležitost během tři čtvrtě hodinového vystoupení představit repertoár jejich zatím poslední desky s názvem Un Autre Monde – Jiný svět.

Spustit audio

Související