Koncert bez hranic: Konžskou rumbu a cyber-punk dělí dvě generace

27. únor 2022

Poslechněte si dvě vystoupení afrických skupin z festivalů konaných ve Francii. V Toulouse vystoupil se svým rumba bandem angolsko-konžský zpěvák Sam Mangwana, zatímco v Rennes účinkovala cyber-punková formace vokalisty Wilfrieda Luzeleho, který rovněž pochází z Konga a říká si Lova Lova.

Eklektické vlivy Angoly a Konga

Sam Mangwana se narodil v roce 1945 ve městě Kinshasa, které se tehdy ještě jmenovalo Leopoldville. Jeho rodiče pocházeli z Angoly. Rychle vstřebal všechny vlivy, zvuky a rytmy, které v hlavním městě Konga zněly na každém kroku, a brzy začal psát vlastní písně.

Jako sedmnáctiletý student školy Armády spásy se odhodlal ukázat některé z nich o pět let staršímu písničkáři Tabu Ley Rochereauovi. Ten se bez váhání rozhodl vzít Mangwanu do své kapely African Fiesta. Hráli spolu od roku 1963 do roku 1967. Pak Mangwana založil vlastní band Festival des Maquisards.

Mezitím a potom následovala řada dalších spoluprací v různých sestavách včetně African All Stars od roku 1978. V 70. a 80. letech nahrál největší počet ze svých celkem asi pětadvaceti alb. V Koncertu bez hranic uslyšíme jeho vystoupení na loňském ročníku festivalu Rio Loco v Toulouse.

Ostrý Vuvu v tunice

Protagonistou druhé části pořadu bude excentrický vokalista Wilfried Luzele Vuvu, který si říká Lova Lova. Pověstná je jeho image jakéhosi podivného mága v tunice a cyber-punkových brýlích, který své texty energicky vystřeluje kolem sebe napůl zpěvem, napůl rapem nebo křikem.

Wilfried Luzele se narodil na sklonku 80. let taktéž v konžské Kinshase. Zpívá nejen ve francouzštině, ale i v místních jazycích lingale a kikongu. Hudební doprovod si zvolil velmi ostrý – doprovázejí jej jen dvě baskytary a bubeník. Výsledkem je svižný barevný rytmický tep rocku až afro punku s ozvuky tradičních konžských prvků.

Spustit audio

Související