Koncert bez hranic: Od tchajwanského minimalismu k turecké psychedelii. Poslechněte si Go Go Machine Orchestra a Baba Zula

6. únor 2022

Nejprve zakotvíme ve Francii ve městě Rennes, v dějišti festivalu Les Trans Musicales. Jedním z objevů jeho 41. ročníku byl Go Go Machine Orchestra. V druhé části pořadu se vypravíme do hamburského klubu Knust, kde v rámci přehlídky Reeperbahn Festival vystoupila turecká kapela Baba Zula.

Elektroakustické kvinteto s přiléhavým jménem Go Go Machine Orchestra vzniklo v roce 2017 v druhém největším tchajwanském městě Kao-siungu. Formaci založil Mao-Sung Lee, bubeník, hráč na marimbu a perkuse, jenž svou hudební cestu začal v šesti letech a dosud ji korunoval třeba studiem na pařížské Versailleské hudební konzervatoři.

Po návratu na Tchaj-wan se spojil se spřízněnými muzikanty, kteří do té doby také nasávali vědomosti a inspiraci v zahraničí - v Tokiu, Chicagu a v New Yorku: s pianistkou Ni-Li Tang, kytaristou Li-Wei Chenem, hráčkou na syntezátor Bai-Hsun Chung a producentem Pin-Hsin Wangem. Společně začali tvořit hypnotické koláže elektroniky, post-rocku nebo minimalismu.

Baba Zula nejsou žádní nováčci. Skupinu v roce 1996 v Istanbulu založili zpěvák a hráč na elektrifikovaný tradiční turecký strunný nástroj saz Osman Murat Ertel a bubeník a perkusista Levent Akman. Navazují na výdobytky istanbulské hudební scény 60. let minulého století, kdy muzikanti jako Erkin Koray a Barış Manço a skupiny jako Moğollar nebo Bunalım začali fúzovat tradiční folklór anatolského venkova a potulných trubadúrů ašiků s tehdy módním psychedelickým rockem a popem. Středobodem této fúze byl právě zvuk elektrifikovaného sazu. Podobně je tomu tak i v případě Baba Zuly, ovšem jak se nechává slyšet lídr kapely, jdou přitom vlastní, současnou cestou a absorbují barevnější paletu vlivů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.