Koncert bez hranic s něžnými rukopisy SYML a Paula Wellera

13. březen 2022

Koncert bez hranic nabízí dvojité popové menu s přesahem. Představíme si současný rukopis amerického písničkáře Briana Fennella, jeho sólový počin SYML. V druhé polovině pořadu dostane prostor Paul Weller, někdejší frontman britských kapel Jam a Style Council, který ve spolupráci se symfonickým orchestrem BBC a řadou hostů připravil výjimečný večer složený z písní napříč čtyřmi dekádami jeho kariéry.

Letos 39letý Brian Leseney Fennell je od sklonku první dekády nového milénia známý díky své skupině Barcelona. Zatímco Barcelona se hudebně blížila soundu kapel jako Band Of Horses nebo Kings Of Leon, Fennellova sólová produkce disponuje podobně melancholickým feelingem, který ale nahrazuje rockový základ skladeb více elektronikou. Teprve dva roky po vydání prvního EP se Brian rozhodl hrát naživo, v roce 2019 pak přišlo na řadu vydání debutové dlouhohrající desky. S realizací eponymní prvotiny se SYML rozjel do světa. V rámci tohoto prvního světového turné zachytily mikrofony Evropské vysílací unie Fennella a spoluhráče na německém Reeperbahn festivalu.

Zpěvák, kytarista a skladatel Paul Weller se na sólovou dráhu vydal v roce 1991. Získal čtyři ceny Brit Awards, v roce 2006 ho stejná instituce vyznamenala cenou za mimořádný přínos hudbě. Britský deník The Daily Telegraph už před lety napsal, že „kromě Davida Bowieho je těžké si představit jakéhokoli britského sólového umělce, který měl tak rozmanitou, dlouhotrvající a odhodlaně perspektivní kariéru“. BBC v roce 2007 popsala Wellera jako „jednoho z nejuznávanějších hudebních umělců posledních 30 let“.

I z těchto důvodů si ostrovní veřejnoprávní rozhlas nenechal ujít příležitost, aby posluchačům speciálním způsobem připomenul výjimečnou kariéru zpěváka speciálním koncertem, který se konal 13. května loňského roku v londýnském centru Barbican. Paul tam společně se symfonickým orchestrem BBC a hosty odehrál koncert, na němž zazněly písně napříč celou jeho kariérou v nových aranžích Julese Buckleyho.

Připravil a uvádí Pavel Zelinka. Pořad vysíláme v rámci mezinárodní rozhlasové výměny.

Spustit audio

Související