Koncert bez hranic: Tuarégové s elektrickými kytarami Tamikrest a elektronický mix Acid Arab s blízkovýchodními prvky

13. únor 2022

V záznamech z festivalů Reeperbahn a Les Trans Musicale se tentokrát vydáme s kapelou Tamikrest do pouštních planin Sahary, aby nás pak svou fúzí elektroniky a arabských vlivů roztančilo producentské duo Acid Arab.

Eklektičtí tuarézští rockeři

Hudební skupinu Tamikrest tvoří Tuarégové z města Kidal zasazeného na území Mali hluboko do Saharské pouště. Skupina vychází z tradiční hudby tohoto berberského národa, ale používá elektrické kytary a další moderní nástroje.

Pětice navazuje na počínání pouštních pionýrů, kapelu Tinariwen, sama se ale pouští do rockovému blues poměrně vzdálených destinací.

Na jejich deskách slyšíme rock zasažený afrofunkem, reggae, rapování ve francouzštině či ženské sboristky a kytaristé si berou za vzor Carlose Santanu nebo Marka Knopflera z Dire Straits.

Své první album nahrála kapela v roce 2010. Kolekci pojmenovanou Adagh produkoval jejich objevitel a následně i vydavatel, americký hudebník a producent Chris Eckman z Walkabouts. O dva roky později už Tamikrest poprvé vystoupili i v České republice v rámci festivalu Colours of Ostrava.

Blízký východ a Afrika v elektronickém hávu

Středobodem proměnlivého projektu Acid Arab je pařížské DJské a producentské duo Guido Minisky a Hervé Carvalho. Právě tito pánové s řadou spolupracovníků od poloviny minulé dekády míchají současnou elektroniku s prvky hudebních tradic Blízkého východu nebo Afriky.

Acid Arab mají na svém kontě dvě řadové desky, hromadu remixů a spolupráce s takovými osobnostmi, jako je alžírský velikán Rachid Taha. Na festivalu Les Trans Musicales vedle základní dvojice uslyšíme i přihrávky dlouholetého spolupracovníka Kenziho Bourrase nebo skupiny Les Filles de Illighadad.

Spustit audio

Související