Skalka lásky na Křemešníku slibuje dívkám vdavky. Stačí na ni vylézt a pomodlit se

27. červen 2018
Česko – země neznámá

Když žena hledá muže, má několik možností. Může začít víc chodit do společnosti nebo si dát inzerát. Další možností je sáhnout k metodám poněkud netradičním, jako je třeba astrologie. Ovšem my nabízíme ještě něco docela jiného: výšlap na Skalku lásky. Našli byste ji na jednom z nejvyšších vrchů Vysočiny, na Křemešníku.


Kousek pod vrcholem Křemešníku, ukrytá za kostelem Nejsvětější Trojice, stojí skalka s křížem na vrcholu. Není příliš vysoká, ale výstup na ní není zas až tak jednoduchý. A proč by na ni měl někdo stoupat?

„Říká se, že jakákoliv svobodná dívka, která na tu skalku vyleze bez cizí pomoci, a nahoře se pomodlí, tak se do roka a do dne vdá,“ říká člen Matice Křemešnické Vít Škoda. Proto se také malému skalnímu útvaru na svahu nad Zlatou studánkou říká Skalka lásky. Kdysi prý jedna starší žena z Pelhřimova na skalku vylezla a opravdu se do roka vdala. „Z vděčnosti nechala nahoře umístit křížek,“ dodává Vít Škoda. Ten stojí na skalce dodnes.

Kříž na Skalce lásky

Na Skalku lásky je možné vystoupat ze dvou míst. Na straně od svahu nad studánkou jsou v kameni dokonce zřetelné stupně. V současné době jsou ale zavalené vyvráceným smrkem. Ze strany od kostela je výstup malinko náročnější a rozhodně není možné ho doporučit za deště. Přesto ho při troše odvahy a úsilí zvládne zdolat každý.

Vdavekchtivé dívky lezou na skalku i dnes. Zkusila to i jedna průvodkyně z Matice Křemešnické, sdružení, které se snaží rozvíjet duchovní odkaz poutního místa Křemešník. „A povedlo se jí to. Asi šestnáct měsíců poté, co na skalku vylezla a poprosila o manžela, se vdala,“ říká Vít Škoda. Je třeba dodat, že Skalka lásky funguje po celý rok. Prvního května je ovšem účinek pochopitelně silnější.

Ve dvacátých letech minulého století, když byl na Křemešníku vykácený les, bylo prý z vrcholu skalky vidět dokonce až do Prahy. Dnes je les vysoký, ale při pohledu dolů zahlédnete mezi stromy nejen některá zastavení křížové cesty, ale i Zlatou studánku s výbornou křemešnickou vodou. Pro lepší rozhled po okolí teď návštěvníci mohou využít rozhlednu jménem Pípalka, která je od Skalky lásky vzdálená jen několik desítek metrů.

Spustit audio