Známá galerie v Praze na Národní třídě je opět plná umění. Topičův salón po letech znovu ožil

27. červen 2018
Česko – země neznámá

Na Národní, bývalé Ferdinandově třídě fungovala asi nejdéle působící soukromá galerie v Praze. Tak zvaný Topičův salón. Svá díla v něm vystavovala řada známých umělců - Marold, Mucha, Aleš, Braunerová, Zrzavý, Sudek a mnoho dalších. Salón existoval od roku 1894 s přestávkami celkem 55 let.

Poté byl přeměněn na Výstavní síň Československého spisovatele. Po patnáctileté pauze Společnost Topičova salónu navázala na tradice z konce 19. století. Současný program orientuje na výrazné osobnosti české výtvarné scény. A nabízí prostor i nastupující umělecké generaci. Společnost také pořádá besedy, přednášky, literární večery, divadelní a hudební představení.

František Topič byl pražský knihkupec, nakladatel, vydavatel a významný představitel moderní knižní kultury. Narodil se roku 1858 v Chvalíně u Roudnice nad Labem. V pětadvaceti letech převzal nakladatelství Františka Šimáčka, oženil se s jeho neteří a dal se do práce. Rozšířil knihkupecký sortiment o prodej uměleckých výrobků a hudebnin. Kromě tradiční literatury se orientoval na nové směry. Moderní umění symbolismu a secese se Topič snažil promítnout také do pořádání výstav.

Z výstavy Crashtest Umprumem

Budova Topičova nakladatelství byla postavena na Ferdinandově, dnešní Národní třídě roku 1894 podle projektu Jana Zeyera a roku 1906 rozšířena o sousední dům podle projektu architekta Osvalda Polívky. Postupně se nakladatelství rozrostlo o další domy a také sklad na Vinohradech. Nakladatelství sdružovalo autory, překladatele a výtvarníky, vydávalo knihy v několika jazycích, dále plakáty, grafické listy. A vlastnilo i umělecký obchod a také svoji výstavní síň: Topičův salón.

Ten můžete navštívit i dnes a obdivovat hlavní sál s proskleným železným stropem a především díla v něm vystavená. Zakladatelem Společnosti Topičova salónu, která dnes v galerii vystavuje, byl Pavel Vašíček, milovník a znalec českého umění. V roce 2015 náhle zemřel a hlavní výstavní sál byl pojmenován po něm.

Topičův salón má otevřeno v pondělí, čtvrtek a pátek od 10 do 17 hodin, v úterý a ve středu pak až do 18. Společnost Topičova salónu se v galerii střídá s aukčním domem, který zde pořádá předaukční výstavy.

Spustit audio