Křesťané mizí z Blízkého východu

7. prosinec 2014

Důležitou součást nedávné návštěvy papeže Františka v Turecku tvořila i snaha upozornit na utrpení křesťanů na Blízkém východě. V posledních několika letech tam patří k nejpronásledovanějším skupinám.

Papež František je hlavou jedné a čtvrt miliardy katolíků a ekumenický patriarcha Bartoloměj I. je nejvyšším představitelem 300 milionů pravoslavných křesťanů. Při Františkově víkendové návštěvě Turecka spolu důrazně odsoudili pronásledování blízkovýchodních křesťanů, kteří jsou vyháněni z domovů, nuceni přestupovat k islámu a vražděni. František na to upozorňuje častěji než jeho předchůdci.

„Nemůžeme se smířit s tím, že by na Blízkém východě nežili křesťané, kteří zde hlásají jméno Kristovo už 2000 let,“ řekl papež v třetí muslimské zemi, kterou navštívil.

Blízký východ je kolébkou křesťanství a kdysi zde žily velké komunity věřících. Po arabském jaru, které na ně mělo zvlášť ničivý dopad, dnes zůstávají už jen dvě větší křesťanská společenství – v Egyptě a Libanonu. Pouze libanonští křesťané žijí v relativním klidu, i když jejich podíl klesl z 84 % obyvatel před 90 lety na méně než polovinu. Přes osm milionů egyptských koptů si však za vlády islamistů prožilo svoje a nejméně 200 000 jich ze země odešlo.

Pronásledování v Egyptě za nového režimu polevilo, ale jinde spíše sílí. V Sýrii žilo před občanskou válkou přes dva miliony křesťanů a dnes jich podle odhadů zbývá sotva 150 000 – většinou podporují prezidenta Bašára Asada a džihádisté i další povstalci se jim za to mstí.

V Iráku jich za Saddáma Husajna žil v relativním bezpečí asi milion. Po jeho pádu se v důsledku vyhánění a vraždění jejich počet snížil o 70 % a v některých městech, která obsadil Islámský stát, dnes už nežije ani jediný křesťan.

Diskriminováni jsou i na Západním břehu Jordánu pod vládou palestinské samosprávy a v pásmu Gazy, kde násilnostem salafistů nebrání vládnoucí Hamás. V Betlémě, rodišti Ježíšově, kdysi tvořili 90 % obyvatel, a dnes je jich sotva 10 %.

V Turecku ještě před sto lety představovali 20 % obyvatelstva, ale dnes je jich stokrát méně, ačkoli tam neprobíhá žádný vojenský konflikt. A Saúdská Arábie dodnes křesťanství vůbec nepovoluje.

Ještě před třemi lety se odhadovalo, že tehdejších 12 milionů blízkovýchodních křesťanů klesne do roku 2020 na polovinu. Vzhledem k nečekanému rozsahu a brutalitě současného násilí však bude realita mnohem chmurnější.

autor: gzb
Spustit audio