Křesťané v Iráku zažívají násilí i solidaritu ze strany muslimů

17. srpen 2014

Křesťané v Iráku jsou pro svou víru už přes deset let terčem násilí, které v posledních týdnech ještě vystupňovali islamističtí povstalci obsazující sever země. Uprostřed této zoufalé situace však dochází i k nečekaným projevům solidarity a pomoci.

V Iráku nezbylo mnoho křesťanů ani před příchodem ozbrojenců Islámského státu, který zabírá stále další města. Z půldruhého milionu před necelými patnácti lety jich po pádu Saddáma Husajna kvůli útokům fundamentalistů uteklo okolo milionu. Nyní však přišli ještě horší nepřátelé a například v Mosulu nezbyl poprvé po dvou tisících letech jediný křesťan.

Bez střechy nad hlavou se ocitly statisíce křesťanů. Teď jim však nabídli nečekanou pomoc Kurdové a iráčtí šíité. Desetitisíce lidí našly útočiště v kurdských městech Dohúk a Arbíl a dveře jim otevřely islámské nadace v posvátných šíitských městech Nadžáf a Kerbelá. Jejich náboženští představitelé vyzvali všechny obyvatele Iráku, aby svým „křesťanským bratrům“ nabídli přístřeší a veškerou možnou pomoc a chránili je před extremisty a teroristy.

Úřady obou měst prohlásily, že křesťané jsou vítáni a mohou se u nich usadit i natrvalo. Přední místní náboženský vůdce Sajjíd Husajn Sadr zdůraznil, že křesťané do Iráku „patří a mají stejná práva jako ostatní Iráčané“. Kazatel Ahmad Safí z Kerbelá, který je mluvčím známého ajatolláha Sistáního, ve svých kázáních ostře odsoudil útoky na irácké menšiny a upozornil, že je povinností muslimů jim pomáhat a zmírnit jejich utrpení.

Křesťanští uprchlíci v Iráku neví, kam mají jít

Podle Červeného půlměsíce přijal Nadžáf okolo 17 000 křesťanských běženců, z nichž většina přebývá v šíitských mešitách a dalších náboženských objektech a dostává pomoc od tamějších islámských nadací.

Města Nadžáf a Kerbelá byla po mnoho staletí křesťanskými středisky a dodnes se tam nalézají trosky starodávných kostelů, z nichž některé pocházejí až z druhého století. Ještě před nějakými 70 lety tam stále žily křesťanské a židovské rodiny, aniž by je někdo pronásledoval či diskriminoval. Dnešní nový příchod křesťanů by mohl oživit pluralitu, která v posledních letech zanikala.

Uprostřed rostoucí sektářské animosity představuje postoj Kurdů a muslimů v Nadžáfu a Kerbelá záblesk naděje, že Irák ještě není definitivně nábožensky rozdělen, a ukazuje těm obyvatelům Západu, kteří kvůli islámskému terorismu pohlížejí s nedůvěrou na muslimy, že islám může mít i jinou podobu.

autor: gzb
Spustit audio