Kultura Nazca, tajemné linie a obrazce v peruánské poušti a očekávané dění na oběžné dráze Země

16. leden 2023

Kultura Nazca a tajemné obrazce v poušti (4:17) – Novinky astronomie: Proč je odvrácená strana Měsíce jiná? (24:45) – Kosmonautika 2023, 2. část: Na oběžné dráze (30:06)

V úvodním přehledu zajímavostí vám prozradíme, že evropský kontinent se ze všech kontinentů světa otepluje nejrychleji, povíme si, kdy se snad konečně zacelí děravá ozónová vrstva nad naší planetou, představíme vám nádherný Žatecký poklad, který můžete vidět v nové stálé expozici tamního muzea, zmíníme se o zásadním posunu ve věci návratu tzv. Elginových mramorů odvezených kdysi Brity z athénské Akropole zpátky do Řecka a nakonec také o prvním neúspěšném pokusu o vynesení družic na oběžnou dráhu Země ze západní Evropy.

Kultura Nazca a tajemné obrazce z pouště

Dochovaný fragment tkaniny jihoamerické předkolumbovské kultury Nazca

Některé více než tisíc, jiné možná dva tisíce let. Slavné obrazce z planiny Nazca v podhůří peruánských And, z nichž mnohé jsou vidět jen z výšky, jsou asi starší, než byste čekali. V těch místech prakticky neprší a nefouká tam vítr, proto jsou tyto obrazce – nebo také geoglyfy, jak se odborně označují – dodnes zřetelné. Některé mají podobu zvířat, jiné zachycují lidské postavy, jsou tu geometrické tvary i prosté rovné linie. Jejich rozměry či délka se udávají v desítkách, stovkách i tisících metrů. Jak byly vyrobeny a hlavně proč? Kdo byli jejich tvůrci a jak mohli přežít v drsných podmínkách náhorní planiny, do níž ryli své obrazce?

K cestě za tajemstvím předkolumbovské andské kultury Nazca nás inspirovala agenturní zpráva o japonských badatelích, kteří na planině Nazca objevili desítky dosud neznámých obrazců. Jak je to možné? Zdálo by se, že obrazce nejsou zejména z letadel k přehlédnutí a že oblast jejich výskytu je už dávno zevrubně prozkoumána...

Japonští badatelé objevili nedávno řadu dosud neznámých obrazců v peruánské oblasti Palpa, odkud pocházejí i tyto, již dříve známé figurální kompozice. Jejich tvůrci z kultury Paracas byli patrně předchůdci předkolumbovské kultury Nazca

Přesně tuhle otázku jsme položili Monice Brenišínové ze Střediska ibero-amerických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Všechny obrazce z planiny Nazca jsou tvořené světlými liniemi, které vznikly odstraněním svrchní tmavé vrstvy kamenů vulkanického původu, pod níž se skrývá světle zbarvený vápencový nebo pískovcový podklad. Jak se ale pozná, kdy k tomu došlo? Dají se vůbec geoglyfy z Nazky datovat? Co vlastně zobrazují? A jak je jejich tvůrci vyrobili, když se na ně nemohli podívat z nadhledu? Dochovalo se po nich i něco jiného, než jen obrazce, vyryté v poušti?

Kosmonautika 2023, 2. část: Na oběžné dráze

Kosmická loď Starliner ve vesmíru

V minulém pořadu jste slyšeli první část kosmonautického přehledu na rok 2023. Aby nám nic neuteklo, shrnul popularizátor kosmonautiky Dušan Majer, šéfredaktor webu Kosmonautix.cz, nejprve nejpodstatnější lednové události. Dnes pokročíme dál, na oběžnou dráhu, kde krouží Mezinárodní vesmírná stanice ISS a také spousta družic, kterých letos opravdu hodně přibude.

Co se bude dít kolem ISS? Už minule jsme probírali případ poškozené kosmické lodi Sojuz MS-22, na které se měli v březnu vrátit na Zemi tři kosmonauti. Dnes už víme, že pro ně v únoru přiletí jiná, náhradní loď Sojuz MS-23 bez posádky. Jinak bude na stanici, kromě několika výjimek, běžný provoz. Ani během roku 2023 se také nezastaví vynášení dalších a dalších družic na oběžnou dráhu kolem Země.

Spustit audio

Související