Kuna dokáže zapálit auto

12. březen 2012

Není to tak dávno, co jsme vás informovali, že se na Vysočině přemnožily kuny. Těm nejenže chutnají nejrůznější izolace domů a podobné dobrůtky, ale ony si rády smlsnou i na našem autě. To pak nemusí nejen nastartovat, ale dokonce může i shořet.

Kunám a hlodavcům naše auta prostě chutnají. Netušíme proč, ale zvlášť oblíbená jsou auta japonská a korejská. „Kuny lezou do motorového prostoru, protože je tam teplo, a překousávají hadičky, kabely a obložení motorového prostoru,“ líčí své zkušenosti myslivec Josef Venhoda z Vysočiny.

Není divu, do izolace kabelů, ale i zvukové izolace v motorovém prostoru se obecně přidávají látky, které drobným škůdcům prostě chutnají. Taková prokousaná izolace kabelů není žádná legrace. Může se to zdát jako banalita, ale ke zkratu je to potom asi tak daleko jako od Národního muzea k soše svatého Václava.

„Následná oprava potom nebude zadarmo. Můžete například přijít k autu a nenastartujete, protože hlodavci překousali kabel od cívky nebo jiný důležitý kabel. Anebo vlivem vysokého napětí na cívce může dojít k samovznícení vozidla a auto může před barákem dokonce shořet,“ varuje Tomáš Tichý z Normfestu.

Naštěstí jsou k dostání spreje, které se po aplikaci postarají o to, že hlodavce buď přímo odpudí, nebo jim izolace stejně chutnat nebude. „Zvedne se víko motorového prostoru, postříkají se kabely a polstrování. Sprej není jedovatý, je vodě odolný a funguje zhruba měsíc,“ říká Tichý.

Kuny se najedí v popelnici a potom ohřejí u motoru

Zvlášť ohrožená jsou auta, která parkujete blízko lesních porostů nebo ve městech blízko místa, kam celá ulice vynáší odpadky. Večer auto odstavíte s teplým motorem, hlodavec se přijde ohřát a k tomu si dá něco na zub.

Nejkritičtější období, tedy příchod zimy, už máme za sebou, na jaře však přijde populační exploze hlodavců. Proto by se ochrana proti nim měla aplikovat po celý rok, v ohrožených oblastech minimálně jednou za dva měsíce.

Jak poznat, že právě ten či onen sprej opravdu zabere? „Předně ho poznáte podle toho, že vám ho doporučí v autoservisu. Tam tyto přípravky mají vyzkoušené. Autoservisy tyto spreje běžně nakupují a dokonce jsou autoservisy, které po opravě auto umyjí (to je celkem běžný postup), ale také ho nastříkají ochranným sprejem proti hlodavcům,“ popisuje Tichý.

Sprej vyjde zhruba na dvě stě až tři sta korun a aplikaci zvládne i laik. Je to jako s lakem na vlasy.

autor: pgj
Spustit audio