Kůra břízy je dobrá na trávení, listí zas pomáhá při urologických problémech

12. duben 2022

Bříza se svou nádherně bílou kůrou patřila mezi posvátné stromy našich dávných předků. Věřili, že svěží lesní vůně, která se při pálení březové kůry uvolňuje, přináší očistu a podporuje nové začátky.

K sběru březové kůry potřebujete kapesní nožík a papírovou kapsičku. Vezměte ale ze stromů jen trochu – dlouhodobým skladováním kůra stejně ztrácí své léčivé schopnosti, a také jistě nechcete ničit živé stromy.

Úplně nejlepší je vybrat si čerstvě pokácené stromy, kterým řezání neškodí. Kůru sušte doma v teplé, suché místnosti, dokud není křehká.

Březová kůra pomáhá při žaludečních potížích, při problémech s trávením i při dně. Březové listí posiluje ledviny a využívá se při urologických potížích, písku a kamenech v ledvinách, při potížích s prostatou a močovým měchýřem. Saponiny v březovém listí také čistí cévy – toho se využívá při ateroskleróze.

Tak si teď pojďme připravit březový nápoj. Jak na to? 2 lžičky řezaného listu spaříte čtvrthodinu ve čtvrt litru vody a pijete 2-3x denně – to neublíží ani při dlouhodobějším užívání.

Spustit audio

Související