Mariánské Lázně zahájily novou lázeňskou sezónu a odhalily bustu skladatele Petra Hapky

15. květen 2017

Mariánské Lázně mají novou dominantu. Stala se jí socha skladatele Petra Hapky. Je umístěná v blízkosti slavné zpívající fontány, pro kterou Hapka napsal jednu z nejkrásnějších skladeb. Odhalení skladatelovy busty bylo součástí zahájení nové lázeňské sezóny.

Otcem myšlenky nechat zhotovit bustu geniálního skladatele je mariánskolázeňský patriot Miloš Coufalík. Společně se zastupitelem Vladimírem Kantorem inicioval vyhlášení veřejné sbírky na její zhotovení. Tu nakonec vyhlásilo město a vybralo se skoro 50 tisíc korun. Celkové náklady na zhotovení sochy přesáhly částku 300 tisíc korun.

Autorem busty Petra Hapky je výtvarník Albert Králíček z Nové Paky. Podobiznu umělce tvoří originální podstavec v podobě klaviatury, na kterém je busta umístěná. Celé dílo je vysoké zhruba dva metry a jeho výroba trvala necelé dva měsíce.

Albert Králíček se nikdy s Petrem Hapkou nesetkal a k vytvoření jeho podobizny měl k dispozici jen rodinné fotografie, které mu poskytla skladatelova dcera Petra Hapková.

Nová dominanta byla umístěná v blízkosti zpívající fontány tak, aby na ní Petr Hapka dobře viděl. Kromě Hapkovy Hudby pro fontánu zaznívají na mariánskolázeňské kolonádě například díla Fryderyka Chopina, Wolfganga Amadea Mozarta, Johanna Strausse, Bedřicha Smetany či Antonína Dvořáka.

Zpívající fontána hraje od 30. dubna do konce října denně od sedmi hodin ráno každou lichou hodinu. V 21 a ve 22 hodin je produkce doprovázená barevným osvětlením.

Spustit audio