Lanovka na Pancíř má zatraktivnit Železnorudsko

27. červenec 2007

Rozsáhlou rekonstrukci lanovky ze Špičáku na Pancíř a novou sjezdovku, vše za 360 milionů korun, připravuje město Železná Ruda. Chce tak zatraktivnit rekreační území i více vydělat. Na stavbu v podstatě nové, z poloviny kabinkové a z poloviny sedačkové lanovky, požádá ještě letos o dotace z EU. Podle starosty významného zimního i letního rekreačního střediska Michala Šnebergra, projekt pro územní rozhodnutí k modernizaci tříkilometrové lanové dráhy je hotový.

Starosta také uvedl, že rozhodnutí by měla železnorudská radnice, která zařízení vlastní a provozuje, získat velmi brzy. Ihned poté může radnice požádat o peníze EU. Michal Šnebergr nevylučuje, že v případě nedostatku peněz, se město spojí i se soukromým investorem.

Lanovka na Pancíř

Současná sedačková lanovka od špičácké silnice na nejvyšší "lyžařský" šumavský vrch Pancíř je stará 30 let a nutně potřebuje rozsáhlou generální opravu. Podle starosty není v havarijním stavu, ale neláká tolik turistů jako například moderní kabinkové lanovky na nedalekém německém Javoru. Železná Ruda chce srovnat atraktivitu území a nabízet klientům stejný servis jako Němci a Rakušané, protože jinak v konkurenci neobstojí. Podle starosty požaduje Železná Ruda evropské peníze právem, protože sousední bavorská rekreační centra na ně v minulých letech také dosáhla.

Špičácké sjezdovky jsou podle Šnebergra nejatraktivnějším územím západočeské části Šumavy, ale turisté požadují moderní spojení také na další vrcholy. Nový "vlek" výrazně zvýší přepravní kapacitu, kterou Pancíř potřebuje zejména v zimním období. Součástí lanovky bude i nová sjezdovka l. Město má připravené plány nových sjezdovek na Pancíři i na Špičáku, jejichž financování chce nabídnout soukromníkům.

lanovka
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio