Laskavec můžete pěstovat jednoduše doma. Je plný vitamínů a dá se z něj udělat i bezlepková mouka

21. říjen 2021

Laskavec je doma v Jižní Americe, ale pěstovat ho můžete i u nás. Vyplatí se to – je totiž nejen krásný, ale i léčivý.

Květy laskavce jsou převislé hrozny – červené, červenofialové, ale i zelenočervené.

Ze zrníček z laskavcových květů se dá umlít mouka, která neobsahuje lepek a je ideální k přípravě sušenek nebo palačinek.

Laskavcová zrnka se také dají uvařit – mají jemnou chuť a dochutit je můžete jak solí, tak cukrem.

Listy laskavce jsou jedlé, plné minerálů, i vitaminů. Lidoví léčitelé doporučují laskavec v boji proti ekzému, svědění, při hemoroidech. Laskavec využívá i kosmetický průmysl – do přípravků pro péči o kůži a pleť.

Listy užijete i v kuchyni, místo špenátu nebo do polévek. Dají se i osmažit jako jakákoli jiná zelenina.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz , www.pestik.cz
Spustit audio

Související