Lawrence z Arábie

15. listopad 2014

Archeolog, voják, cestovatel i spisovatel. A nadto vůdce - sjednotitel, co jako zbraň používá charisma i dynamit. Z plukovníka Lawrence z Arábie se stala téměř mytická postava.

Narodil se jako Thomas Edward Lawrence. Už v dětství ho okouzlily příběhy krále Artuše a středověká historie vůbec. To také určuje jeho zaměření na Oxfordské univerzitě, kam nastupuje v roce 1907. V závěrečné práci se rozhoduje zkoumat vliv křižáků na středověkou vojenskou architekturu. Za zcela nezbytné pokládá zahrnout do práce i pevnosti v Sýrii a Palestině. Z Bejrútu se vydá pěšky na tisícikilometrovou pouť, během které navštíví a zadokumentuje na čtyři desítky hradů a vojenských pevností. Závěrečná práce je více než zdařilá a blízkovýchodní dobrodružství přináší své ovoce v podobě akademických poct.

T. E. Lawrence v roce 1918

Arabské povstání a zákulisní politické hry

V roce 1916 Brity poněkud zaskočí propuknutí arabského povstání. A to i přesto, že sami ještě před válkou s myšlenkou rozpoutání protiturecké vzpoury v Arábii koketovali. A nejenom to, dokonce podnikli i konkrétní kroky. Začali Arabům dodávat vojenský materiál a navrch připojili ujištění o plné podpoře vzniku samostatného arabského státu. Ve skutečnosti ale za jejich zády uzavřeli dohodu s Ruskem a Francií o budoucím rozdělení arabského území. Příliš ovšem nevěřili, že by se Arabové do seriózního boje vůbec pustili. Stane se, a desetitisíci členný šik ovládne téměř všechna strategická města. Odolá pouze Medina. Je totiž napojena na hidžadskou železnici, kterou Turkům putují nejenom čerstvé posily, ale i německé zbraně. Arabové nemají prostředky, jak spojení přerušit a oficiálně žádají Brity o pomoc.

Slovem i dynamitem

Přichází Lawrencova chvíle. Přesvědčí svého nadřízeného, že situaci pojede vyřešit právě on. Kromě několika vojenských expertů s sebou bere také zásobu dynamitu a systematickými sabotážemi železnice se mu podaří Turky v Medině téměř vyhladovět. Vyhazování kolejnic a vlaků do povětří zůstane jeho oblíbenou zbraní i na dalších místech, kam se, už v čele sjednocených arabských kmenů, přesune. Úspěšná mise pokračuje.

Vystřízlivění

Role vůdce, nebo spíše organizátora, povstání Lawrencovi zpočátku konvenuje. Čím déle se ale pohybuje ve válečné realitě, plné násilí a smrti a také čím více se všem, kromě vítězících Arabů samých, stává evidentním, že spojenci svým slibům nedostojí, přestává mu jeho angažmá dávat smysl. Damašku, kýžené finální mety povstání, dosahují Arabové v říjnu 1918. Z euforie vystřízliví v okamžiku, kdy na místo dorazí britský generál Allenby a uvádí v platnost britsko-francouzskou dohodu. Po návratu do Londýna se Lawrence ještě nějakou dobu diplomaticky angažuje ve prospěch Arabů, chvíli dělá poradce Churchillovi, ale pak se stahuje z veřejného života. Věnuje se psaní a překladům. V knize Sedm sloupů moudrosti shrnuje své zážitky z Arábie. V roce 1935 Lawrence umírá při motocyklové nehodě.

Mapa Lawrence z Arábie z listopadu 1918, která navrhuje nové uspořádí území
autor: Iva-Hedvika Zýková
Spustit audio