Léky zapíjejte jedině vodou. Čaje i ovocné šťávy ovlivňují jejich vstřebávání a působení, upozorňuje farmaceut

16. duben 2024

Specialistou na lékové interakce je farmaceut Josef Suchopár. V pořadu Zdravíčko připomíná, že je velmi důležité, abychom své léky užívali správně. Nejspíš nás to ani nenapadne, ale zásadní vliv má třeba to, čím tablety zapíjíme.

„Platí úplně jednoduchá poučka, která je snadno dosažitelná, levná, nenáročná – léky zapíjejte jedině vodou. Máme obrovské množství důkazů, které jednoznačně hovoří o tom, že zapíjení léků čajem černým i zeleným, ovocnými šťávami nebo zeleninovými šťávami je absolutně nevhodné,“ upozorňuje farmaceut.

Například zelený čaj podle něj způsobí, že se léky přestávají vstřebávat. „Zůstávají ve střevě a vyloučí se z těla, aniž by se dostaly, jak my říkáme, do systémového oběhu,“ uvádí.

Čtěte také

Opačný efekt vyvolá zapití tablet grapefruitovou nebo jinou ovocnou šťávou. „To většinou vede ke zvýšení účinku toho léku, ke zvýšení výskytu nežádoucích účinků a v některých případech, u některých léků, které jsou velmi citlivé na lékové interakce, to může vést i k projevům toxicity,“ popisuje Josef Suchopár.

Mohou za to furanokumariny, látky, které přispívají k chuti grapefruitů. Ty se v menším množství vyskytují také v pomerančích a ve větším množství v pomelu. „Proto dneska víme, že pomelo vyvolává podstatně závažnější důsledky lékových interakcí než grapefruit,“ říká farmaceut.

„Z hlediska ovlivnění působení léků v organismu má zanedbatelný dopad citronová šťáva, a tak se nemusíme bát do vody přidat citron. O něco větší vliv už má pomerančová šťáva. Poměrně velký vliv má grepová šťáva a ještě větší pomelová,“ shrnuje Josef Suchopár.

Celý rozhovor s farmaceutem Josefem Suchopárem o tom, jak užívat léky, aby se jejich účinek neztrácel ani nebezpečně nenásobil, si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.