Lenka Kabrhelová: Z Vinohradské 12 mám příjemný pocit. Je krásné, že je to kolektivní dílo

19. červen 2021

Lenka Kabrhelová tvoří v Českém rozhlase podcast Vinohradská 12 už dva roky. „Mám z toho příjemný pocit. Na podcastu je krásné, že je to kolektivní dílo. Já jsem tam slyšet, ale obrovskou práci odvádí kolegové editoři, rešeršisté a sounddesignéři. Když se to celé sejde, my spolu komunikujeme a vzejde z toho výsledné dílo, tak to je nejlepší dárek,“ přiznává. Lenka Kabrhelová získala Cenu Karla Havlíčka Borovského a Vinohradská 12 je nejlepší veřejnoprávní podcast roku.

„Podcast může být samotný pořad, který se překlopí z vysílání na internet, nebo to může být svébytné formát, který má trochu jiné postupy, než se uplatňují v rozhlasovém vysílání. Možná bývá trochu intimnější, jinak vyprávěný, ale za mě se to tomu klasickému rádiu se všemi jeho postupy hodně podobá,“ popisuje Kabrhelová.

Čtěte také

Vinohradská 12 se vysílá od pondělí do pátku a na prostoru o délce přibližně třiceti minut v něm jeho autoři rozebírají se svými hosty některou z aktuálních událostí.

„Denně jsme čtyři, kteří ten podcast vyrábíme. Což je úžasné, je to opravdu dar, že to můžeme dělat. A taky proto se to dá dělat na profesionální úrovni a hrát si se zvukem a se všemi audii a vyprávěním,“ přibližuje vznik pořadu Kabrhelová.

Snažíme se věnovat velkou péči tomu, jak na sebe audia navazují, aby to dávalo smysl. A abychom zase posunuli hranici vyprávění dál.
Lenka Kabrhelová

Právě ve způsobu zpracování se Vinohradská 12 odlišuje od většiny rozhlasových pořadů.

„Postprodukci věnujeme opravdu hodně času. Já vím, že to potom může znít i divně, že se lidé diví, proč s tím trávíme tolik času. Ale já bych řekla, že v tom je to jiné. Snažíme se věnovat velkou péči tomu, jak na sebe třeba ta audia navazují, aby to všechno dávalo smysl. A abychom zase posunuli tu hranici vyprávění někam dál,“ říká rozhlasová reportérka a moderátorka.

Radek Kedroň a Lenka Kabrhelová.

Vinohradská 12 je tak jedním z nejpopulárnějších pořadů Českého rozhlasu. „Často lidé kvitují tu délku, kontext, to, že se snažíme vysvětlovat ta témata klidněji a že nejsme vyhrocení. My si nezveme aktéry událostí, takže to není rozhovor, kdo s koho. Je to prostě vyprávění, ve kterém se snažíme postihnout to téma ve větší hloubce,“ zmiňuje Kabrhelová, co lidé na pořadu nejčastěji oceňují.

Na každém slově záleží

Více než deset let strávila Lenka Kabrhelová mimo Česko. Nejdříve jako zahraniční zpravodajka v Rusku, později ve Spojených státech, kde v roce 2018 získala prestižní stipendium Nieman Fellowship na Harvardově univerzitě.

Jako východní zpravodajka české redakce BBC se mimo jiné dostala do Gruzie během války v Jižní Osetii.

Čtěte také

„V Gruzii to bylo těžké v tom, že jsem se ocitla zčista jasna v úplně extrémní situaci. Na ni jsem sice tak trochu byla připravená, protože v BBC nás Vít Kolář poslal na takový kurz, který vyžadovala BBC proto, aby nás pojistila, kdybychom jeli do nějaké válečné zóny. Tím pádem jsem byla připravená na to, co se teoreticky v  extrémnější zóně může stát. Ale nebyla jsem připravena na to, co se stane z hlediska stresů a novinařiny,“ vzpomíná Kabrhelová a dodává:

„Tehdy mě naprosto zasáhlo to, jak na každém slově záleží. Naprosto na každém. Najednou tam byli kolegové z velkých agentur a vy s nimi spolupracujete ve velmi úzkém kontaktu. Spolupracovali jsme s kolegou z Financial Times, s Charlesem Cloverem, se kterým jsme se tam potkali. On prošel válečnou zónou v Iráku i v Afghánistánu. A od něj jsem se naučila, že je potřeba dbát na každé vyjádření.“

Nevím, jestli jsme obstáli

V roce 2013 odcestovala jako zahraniční zpravodajka na opačnou stranu světového dění – do Washingtonu. Ani tam ale nebyl čas na odpočinek. Své vítězné tažení v té době započal Donald Trump.

Čtěte také

„Ve Spojených státech bylo strašně těžké snažit se přeložit to do srozumitelného jazyka. Ta kampaň trvala víc než rok a byla převratná. A v mnoha ohledech turbulentní, nová. Sami Američané nerozuměli tomu, co se děje. A teď to v těch čtyřiceti vteřinách zasazovat do kontextu, to bylo strašně těžké. Takové permanentní přemýšlení a trochu boj sama se sebou,“ popisuje pro změnu úskalí práce ve Spojených státech.

„Vlastně dodneška nevím, jestli jsme obstáli. To asi ohodnotí historie nebo mediální studia v budoucnosti,“ hodnotí Lenka Kabrhelová práci novinářů během Trumpovy éry.

Poslechněte si celý rozhovor Jany Klusákové s Lenkou Kabrhelovou. Dozvíte se také, kde přesně v tomto období vzniká Vinohradská 12, kdo vybírá témata do vysílání, nebo proč někdy musí autoři podcastu pracovat i o víkendu.

autoři: Jana Klusáková , Ondřej Skácel
Spustit audio