Léto v pohádkové zahradě. Potěšení i poučení

7. červenec 2020

Nejeden školák dostal odměnou za vysvědčení domácího mazlíčka. Bývá ale časté, že po prázdninách najednou není na zvířátko čas. Jak tvrdí zakladatelka Pohádkové zahrady Romana Vojířová, prázdniny na podobné příběhy nemají vliv. Případy zvířat, která jsou na obtíž, řeší dnes a denně.

„Jsou tři scénáře. Náhlá alergie, onemocnění dítěte, nebo onemocnění babičky a nemůžou se dál o to zvířátko starat. Já musím říct, že ze soukromých rodin a chovů do Pohádkové zahrady zvířátka nebereme. Bereme opravdu zvířátka v nouzi, která to potřebují,“ říká Romana Vojířová.

Půjčte si zvíře na zkoušku

Kdo by uvažoval o tom, že si zvíře domů pořídí, může si nejprve vyzkoušet, jestli soužití s ním bude fungovat: „Je možné si k nám do Pohádkové zahrady přijít zvířátko vypůjčit. Zkusit si třeba na týden, 14 dnů, nebo na měsíc mít doma morče, nebo králíčka. Děti si ho osahají, rodiče zjistí, jestli jim vadí, že je to zvířátko trochu cítit. A buď pak to zvířátko vrátí do pohádkové zahrady, nebo si ho nechají.“

Mluví se o tom v televizi, v rádiu, píšou o tom v novinách, přesto se stále najdou lidé, kteří v přírodě sbírají zdánlivě opuštěná mláďata. „Letos jsme měli opravdu bohaté jaro na ptáčátka, malé králíčky a podobně. Bylo toho opravdu hodně. Apeluju opět na rodiče, na dospělé i na mládež. Když potkáte malé ptáčátko, má kolem sebe rodiče. To že vy je nevidíte, neznamená, že oni nevidí to mládě. Když ho seberete na zemi, tak potom vrátit takového ptáčka do přírody je náročné,“ vysvětluje Romana Vojířová.

V Pardubicích nedaleko přírodního parku Červeňák je Pohádková zahrada. Obývají ji hlavně hospodářská zvířata, kozy, ovce, králíci, ale také poník, kočky, morčata, křepelky nebo želvy

Co tedy dělat v takových případech? Nejlepší je opatrně se z dálky podívat, zda je zvíře zraněné. K ptáčatům se můžete přiblížit, protože ptáci nemají čich. Pokud je mládě zdravé, nechte ho být. Na srnčata, králíčky a další savce ale nikdy nesahejte.

Zvířátka neodkládejte, děti můžete

Letos poprvé v Pohádkové zahradě pořádají příměstské tábory. „Zkusili jsme si tři turnusy, máme tedy omezený počet dětí. Maximálně jich je deset. Chceme, aby si to užily, abychom měli čas se jim věnovat. Budeme tam mít pana entomologa, přijedou k nám kamarádi ze Dvora Králové, ze Zimbabwe ti nám poví něco o zvířátkách v Africe a s nimi si pak můžeme zabubnovat. Půjdeme na procházku s oslíkem a koníky, budeme mít program s pejsky. Hlavně se děti naučí postarat se o zvířátka, aby věděly, co to obnáší, když si domů pořídí nějaké zvířátko,“ přibližuje program příměstského tábora Romana Vojířová.

Pohádková zahrada je i přes léto otevřená do 18 hodin. Ideální návštěva je v dopoledních hodinách, kdy je provoz trochu volnější. A zvířátka budou ráda, když pro ně návštěvníci přinesou něco dobrého, ideální je ovoce a zelenina.

Spustit audio

Související