Děti ze základní školy v Kravařích dostaly netradiční vánoční dárek - funkční model F1

21. prosinec 2015

S několikadenním předstihem navštívil Ježíšek základní školu v Kravařích na Českolipsku. Tamní žáci dnes (21.12.) dostali velmi nevšední dárek - model formule jedna. Je v poměru jedna ku jedné, a tak si v něm děti mohou zajezdit a přitom se cítit jako na závodním okruhu.

Na děti v aule základní školy čekalo překvapení přikryté velkou modrou plachtou.

„Za pár dní k vám domů přiletí Ježíšek. V sobotu a v neděli se zastavil tady u nás. Když jsem tu ve škole párkrát chodil a říkal, že jste celkem hodní a tak máme pro vás překvapení,“ uvedl představení dárku nezávislý starosta Kravař Vít Vomáčka.

Vánoční dárek pro žáky školy odhalovali zástupci obce za vydatného přispění shromážděných dětí. Radost dětí byla veliká.

„Je to formule. To je dobré. Mysleli jsme, že to jsou sáně. O přestávkách tu bude určitě narváno,“ sdělují svoje dojmy některé děti.

Odhalení formule

„Naše děti by si zasloužily něco hezkého, a tak jsme ´vybrali model formule jedna. Je tam program na všechny okruhy formule jedna. Krásně to skáče, když najedete na obrubník. Když to najede na písek, tak v tom kokpitu je hrozný rachot,“ popisuje Vít Vomáčka a dodává proč právě formule: „Všechno v životě je náhoda. Já jsem měl to štěstí, že jsem byl v pravý čas na pravém místě, když byla k dispozici koupě této formule, která je jediná v republice. Neváhal jsem a začali jsme kolem koupě vše zařizovat.“

Podle něj to má být pro děti zážitek a i určitý motivační záležitost. První, kdo dělal jakéhosi zkušebního jezdce, je 14letý Ondřej. S ovládáním formule se musel nejprve seznámit, a i tak občas vyjel mimo trať.

„Uvažuje se o tom, že formule bude přístupná v odpoledních hodinách jako odměna a motivace žákům. Samozřejmě, že ji zpřístupníme i veřejnosti. Pokud si místní borci budou chtít zajezdit tak to bude možné,“ dodává ředitel školy Zdeněk Šmída.

Zvuk by žáky rušit neměl. Při představení dárku byl zvuk na maximu, ale ten se samozřejmě ztiší. Dárek obce žákům školy je určený především pro chlapce a podle starosty se příští rok na velký dárek mohou těšit děvčata.

Spustit audio