Luboš Palata: Brexit, covid, Zelená dohoda, plyn, Ukrajina. Pět nabitých let europarlamentu

26. duben 2024

Evropský parlament zavřel ve čtvrtek své dveře a europoslanci skončili své pětileté období, které bylo v mnohém mimořádné a nabité událostmi. Pět let byla v tomto případě opravdu dlouhá doba. Stačí jen připomenout, že na počátku tohoto Evropského parlamentu byly v jeho řadách ještě europoslanci z Velké Británie. A vydrželi tam až do roku 2020, kdy Británie definitivně z Evropské unie odešla a její europoslanci s ní.

Evropský parlament, kde si do té doby všichni zakládali na fyzické účasti na jednáních, se musel během covidu naučit zasedat a dohadovat se virtuálně, protože i pro něj platily covidové uzávěry v nejtvrdších měsících této světové pandemie.

Čtěte také

Europarlament nejen zvládl přechod do virtuální podoby, ale navíc ukázal, že některé věci, jako například celoevropský covid pas, který umožnil rychlý návrat cestování v covidem rozdělené Evropě, nebo společný nákup proticovidových vakcín, dokázal schválit doslova v řádech dnů a hodin.

Současně s covidovou krizí Evropský parlament zvládal i svoji plánovanou agendu. Především Zelenou dohodu, která má za cíl pomoci zastavit globální změnu klimatu. Když ničím jiným, tak tím, že Evropská unie půjde příkladem.

Ta nejlepší role

Tempo, které v zelené transformaci Evropa i díky postojům evropského parlamentu nasadila, považují dnes mnozí za příliš vražedné pro evropskou konkurenceschopnost. Ale v době, kdy byla většina směrnic přijímána, se to ještě tak nejevilo.

Čtěte také

S covidem přišla ekonomická krize a Brusel se spolu s Evropským parlamentem rozhodl pomoci unijní ekonomice Plánem obnovy.

Jenže než se tento plán stačil rozjet, přišla ruská agrese proti Ukrajině. I tady se Evropský parlament ukázal spíše jako motor pomoci Ukrajině než jako něco, co by ji komplikovalo.

V mnoha ohledech to byl Evropský parlament, kdo tlačil celou Evropskou unii a členské státy k co největší a co nejrychlejší pomoci napadenému Kyjevu. Zároveň musel řešit energetickou krizi, snahu o funkční trh s elektřinou a mnoho dalších s válkou spojených věcí.

Luboš Palata

V posledním roce k tomu přibyla inflační a ekonomická krize, která jakoby Evropskému parlamentu ubrala ze zeleného nadšení a pozornost nasměrovala k výrobě zbraní a obraně, včetně obrany evropské demokracie, vystavované zkouškám zvenčí i zevnitř.

Ve čtvrtek pětiletá pouť tohoto europarlamentu skončila. Začala horká fáze předvolební kampaně před červnovými evropskými volbami.

Mělo by k nim přijít nejvíc Evropanů v historii. Už proto, že v minulých pěti letech Evropský parlament ukázal, že tu opravdu k něčemu je a že hraje v evropské politice velkou a často i tu nejlepší roli.

Autor je komentátor Deníku  

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.