Luboš Palata: Polsko je na cestě z Evropské unie. Udržet v Unii ho ale musí sami Poláci

30. prosinec 2021

Polsko je ve slepé uličce. Pokud bude chtít vláda v čele s Právem a spravedlností dál likvidovat právní stát a nezávislá média, můžeme se už za rok touto dobou nadít počátku procesu odchodu Polska z Evropské unie. Varšavská vláda s podporou polského ústavního soudu, který brutální a nelegální cestou ovládlo Právo a spravedlnost jen krátce poté, co se chopilo moci, zpochybňuje nejen kroky Evropské komise na udržení právního státu v Polsku.

Ale za nepřátelskou instituci označila i Evropský soud v Lucemburku. Vláda Mateusze Morawieckého si soudci, které sama protlačila do polského ústavního soudu, nechala odsouhlasit, že polská ústava je nadřazena evropským smlouvám a rozhodnutím Evropského soudu v Lucemburku.

Čtěte také

Evropská komise kvůli tomu rozhodnutí, které ohrožuje platnost evropských smluv ve všech státech Unie a jistotu na spravedlivý proces, zahájila před vánocemi s Polskem další řízení. Zcela správně v něm pak Evropská komise vznesla otazník nad nezávislostí a nestranností polského ústavního soudu.

Polsko už v několika případech, mimo jiné i v případě předběžného rozhodnutí Evropského soudu v česko-polském sporu o důl Turów, verdikty unijního soudu ignoruje a neplní. Varšavě proto byla zastavena výplata miliard eur z unijního Plánu obnovy, který měl polské ekonomice pomoci překonat důsledky covidové krize.

Zázraku je třeba vyjít naproti

Aby toho nebylo málo, Polsku hrozí vážná krize i ve vztazích se Spojenými státy. Proti americké televizní společnosti Discovery, která vlastní klíčovou polskou nezávislou zpravodajskou televizi TVN, přijal Sejm zákon, kterým chce americké investory vyvlastnit. Velké krizi s Washingtonem zabránil nakonec prezident Andrzej Duda, který zákon vetoval.

Čtěte také

Ale i když se budou Evropská komise, Evropský soud nebo USA snažit sebevíc, nemohou udělat práci za polskou opozici a hlavně rozhodnout za polské voliče. Na rozhodnutí polských voličů, tedy pokud budou další volby v Polsku ještě svobodné, bude záviset, zda bude dál vládnout Právo a spravedlnost a jeho spojenci. Tedy politici, kteří krok po kroku likvidují základy demokracie a posunují Polsko k vystoupení z Evropské unie a NATO.

Zatím se zdá, jakoby skoro se 40 procenty voličů, kteří podporují vládu, nic nehnulo. A polská opozice, která se nedokáže dostatečně sjednotit, může parlamentní volby opět, už potřetí prohrát. Zatím to vypadá, jako by spoléhala na nějaký zázrak.

Luboš Palata

Ale i zázraku, třeba tomu v podobě výsledku českých parlamentních voleb, kde se podařilo shodou šťastných okolností od moci odstavit Andreje Babiše a jeho ANO, je třeba vůlí po spolupráci a sjednocování sil vyjít naproti. V Polsku o to víc, že tamní situace na rozdíl od té české už plnou demokracii připomíná jen velmi vzdáleně.

Autor je komentátorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.