Lucia Horucková - Živá voda

3. duben 2024

V dubnu 2024 bude Galerie Vinohradská 12 hostit mladou autorku Lucii Horuckovou. Její výstavu na téma „Živá voda“ tvoří jednak fotografie zhotovené historickým fotografickým procesem – kyanotypií, jednak malby kombinovanou technikou.

Kurátor výstavy, historik fotografie a fotograf Pavel Scheufler o autorce expozice napsal: „Díla odrážejí profesní zaměření autorky - restaurátorky fotografií a papíru, malířky a ilustrátorky. Její specialitou je uplatňování vlastních barevných hlinek i papírů vlastní výroby. Hlavními náměty jsou především ženy, květiny a přírodní zdroje, jejichž cílem je probudit smyslnost a představivost. Podobně jako koloběh vody v přírodě se snaží postihnout prolínání minulosti, prchavé přítomnosti a tušené budoucnosti. Historik umění její dílo charakterizuje jako formu magického realismu a symbolismu.“ 

Vernisáž výstavy bude ve čtvrtek 4. dubna od 17 hodin, dále bude výstava otevřena každý čtvrtek od 12 do 18 hodin. 

Kdo je Lucia Horucková

Lucia Horucková je restaurátorka fotografie a děl na papíru, výtvarnice a ilustrátorka. Po absolvování Vyšší odborné a Střední umělecké školy Václava Hollara v Praze absolvovala v roce 2019 Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě. Pracovala na stážích v Rakousku a ve Francii, publikovala odborné studie ve třech knihách, je spoluautorkou knihy Barva na fotografiích (Národní technické muzeum 2023). První ocenění za svou práci získala již v roce 2012 v Praze, ilustrovala tři kalendáře. Na výstavách své tvorby se orientuje na práci s historickými fotografickými technikami a malbu akvarelem.

Spustit audio