Lucius Annaeus Seneca: O krátkosti života

6. duben 2021

Život člověka podle Senecy často uplyne v neřestech, chamtivosti, přelétavosti a nudě, promarníme ho malichernými starostmi, aniž jsme pochopili jeho podstatu. Z filozofického textu pozoruhodného spisovatele antického Říma čte Radovan Lukavský. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Radovan Lukavský
Připravil: Václav Cibula
Překlad: Josef Kratochvil
Režie: Václav Špidla
Natočeno: v roce 1967

Lucius Annaeus Seneca je jedním z nejpozoruhodnějších a také nejplodnějších spisovatelů antického Říma. Na tehdejší dobu byl všestranným vzdělancem, rétorem a politikem, zajímal se o literaturu a dramatické umění, ale také o logiku, fyziku a přírodní vědy. Těžiště jeho filozofické práce spočívalo zejména v etice. Jeho bohatá literární tvorba obsahuje tragédie, historickou prózu, přírodovědná pojednání, filozofické a naučné spisy, ale také básně, epigramy a satiry, vše psáno skvělým, vytříbeným stylem.

Největší část Senecovy práce zaujímají filozofické spisy, ve kterých se zaměřuje především na psychologické a etické otázky. V díle O krátkosti života se zabývá otázkou krátkosti a pomíjivosti lidského života. Říká zde, že nedostáváme krátký život, ale sami si ho zkracujeme. Život člověka podle Senecy často uplyne v neřestech, chamtivosti, přelétavosti a nudě, promarníme ho malichernými starostmi, aniž jsme pochopili jeho podstatu.

autoři: Václav Cibula , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.