Lze připravovat dítěti plnohodnotnou veganskou stravu? Odborníci shrnují pro a proti

27. květen 2021

Zodpovědět otázku, zda je veganská strava pro dítě vhodná a jak ji u dětí vyladit tak, aby obsahovala všechny potřebné živiny, není nic lehkého. Zaměřili jsme se na to s odborníky na výživu a lékaři.

Čistě rostlinná strava je pro děti nedostatečná, pokud se k ní nepřidávají vhodně vybrané potravinové doplňky. Většina veganů ví, že při veganské stravě je i dospělým potřeba doplňovat vitamíny B12 a D. Nutriční specialista a výzkumný pracovník pražského IKEMu Pavel Suchánek ale varuje před dalšími riziky. 

„U dítěte se bouřlivě rozvíjí mozek a k tomu je potřeba kyselina DHA, kterou získáváme z tuku z mořských ryb. Původně se myslelo, že by stačily mořské řasy, ale ty obsahují velké množství vlákniny, a malé dítě je nedokáže zpracovat.“ Veganům, kteří trvají na veganské stravě u dětí, doporučuje, aby se nechali vést nutričním terapeutem.

Čtěte také

Podle pediatra Martina Světničky se ale tento problém dá řešit olejem z mořských řas, při jehož konzumaci obava z nadbytku vlákniny v řasách odpadá. „Na světě je navíc 7 miliard lidí, a kdybychom všem doporučovali, ať jedí mořské ryby či jejich olej, tak v oceánech nebude za chvíli ryb dostatek,“ vysvětluje pediatr limity neveganské stravy. 

Martin Světnička také vede výzkum v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, který se snaží zodpovědět otázku, zda veganským dětem ve výživě něco chybí. „Setkal jsem se i s dětmi, které v provedených krevních odběrech měly odchylky od běžných laboratorních výsledků, a u dvou byl patrný horší psychomotorický vývoj, ale byly to deficity, které byly dobře řešitelné zpestřením jídelníčku a obohacením o vitamíny,” tvrdí dětský lékař.

Lékař Martin Zulák shledává ve veganské stravě i zdravotní přínosy. „U dospělých vychází jasně, že populace, která se živí převážně rostlinnou stravou, má menší výskyt diabetu a hypertenze a dalších civilizačních nemocí.“

Zajímají vás detaily a chcete vědět, na jaké podrobnosti se ve výživě veganských dětí zaměřit a jaké používat doplňky? Víte, jak se mohou i neveganské děti inspirovat veganskou stravou? Pusťte si celé Houpačky, kde se to dozvíte!

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.