Macháček už Dakar na čtyřkolce nepojede

15. leden 2011

Josef Macháček už podruhé za sebou nenajede se svojí čtyřkolkou na cílovou rampu v argentinském hlavním městě Buenos Aires. Na minulém ročníku rallye Dakar to bylo zraněné rameno, které ho připravilo o tuto výjimečnou chvíli, a letos technická závada, když na trati jedenácté etapy praskla jeho čtyřkolce Yamaha Raptor 900 zadní poloosa. Třiapadesátiletý pětinásobný dakarský vítěz se proto už definitivně rozhodl, že v tomto slavném pouštním závodě za řidítky čtyřkolky končí.

Josefe, popište nám ten smolný okamžik, který vás na trati potkal. „Dojel jsem na 103. kilometr měřeného úseku, najednou to se čtyřkolkou trhlo a kolo bylo pryč. Závodění je 50 procent technika a 50 procent umění jezdce. Já jsem s touto osou neměl nikdy problémy, jedu na ní od začátku, od roku 2001, proto jsem neměl důvod jí nevěřit. Je to jedna ze závad, která se na trati nedá opravit bez náhradního dílu. Jedna možnost tu však byla, protože kdysi dávno, když jsem spolehlivosti poloosy ještě tolik nevěřil, jsem dal jednu náhradní do Lopraisova auta, který ji tam od té doby vozil s sebou,“ popsal Josef Macháček v rozhovoru s reportérem Janem Říhou.

Čeští fanoušci vás bedlivě sledovali a prožívali s vámi ty nepříjemné chvíle bezmoci. Věděli totiž, že máte tři hodiny na to, abyste se vrátil do závodu, protože přesně takový byl váš náskok na třetím místě na dalšího jezdce v pořadí Argentince Copettiho. Nedalo se něco dělat?„Zaprvé jsem byl zcela bez signálu, takže jsem nemohl s nikým komunikovat. Zadruhé se mi to stalo v horách se špatně přístupným terénem, kde jediný způsob, jak se ke mně dostat, byl přímo po závodní trati. Stalo se mi to opravdu na nevhodném a dost nehostinném místě, protože tam bylo strašné vedro. Klíčové však bylo, že když kolo upadlo, eventuální pomoc už byla o dvě stě kilometrů přede mnou.“

Prasklá zadní osa vyřadila Josefa Macháčka ze závodu

„Smířil jsem se tedy s tím, že letošní ročník nedokončím. Musím však říct, že jsem s ním spokojen, protože jsem nebyl unavený a bavilo mě bojovat o udržení si třetího místa. Vyčkával jsem na chyby vedoucích jezdců, ale nakonec to dopadlo úplně obráceně. Díky tomu jsem pomohl jezdcům za mnou se posunout v celkovém pořadí dopředu, takže, jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré. Já jsem relativně spokojen,“ říká s úsměvem Macháček.

Už v průběhu závodu jste říkal, že to je poslední rallye Dakar na čtyřkolce. Není tento smolný konec důvodem pro změnu názoru? „Určitě ne, rozhodnutí je definitivní a vydám k němu nějaké prohlášení. Teď mám motivaci se účastnit rallye Dakar v jiné kategorii.“

Máte už konkrétní plány, v jaké roli a kategorii se budete účastnit rallye Dakar 2012? „Tentokrát raději nic neřeknu a nemám nic naplánováno,“ uzavírá Josef Macháček.

autor: jař
Spustit audio