Macík: Chceme do cíle, i kdybychom kamión měli v zubech dotáhnout

15. leden 2016

Martin Macík mladší i přes velké technické problémy ve čtvrteční 11. etapě pokračuje v Rallye Dakar. Nejmladší pilot v kategorii kamiónů musel s posádkou na trati vyměnit poškozenou kardanovou hřídel u svého liazu a do cíle dorazil s velkou ztrátou jako úplně poslední. Ve výsledkové listině sice český jezdec nefiguruje, dnes odpoledne argentinského času se však s penalizací postaví na start předposlední etapy náročné soutěže.

„Poslední tři dny se nám smůla lepí na paty. Je to dakarský teror, každý den dojíždíme v noci. Ale nevzdáme to. Náš cíl je dojet Dakar, i kdybychom tam ten kamión měli v zubech dotáhnout. Tyto zkušenosti už nám nikdo nikdy nesebere. Bojujeme dál,“ řekl Macík poté, co dojel do bivaku v San Juanu. „Konečně jsme zažili, jaké to je zametat dráhu. Fakt jsme si to užili, deset a půl hodiny drncání. Hlavní ale je, že jsme v cíli,“ uvedl s hořkým úsměvem šestadvacetiletý pilot.

Auto se zastavilo

Vážné technické problémy jej postihly přibližně na 140. kilometru, kde se kamión úplně zastavil. „Roztrhla se nám kardanka, která je mezi převodovkou a sestupem. Auto se zastavilo a přestalo jet. Navíc roztrhala všechno kolem, včetně elektriky,“ popsal Macík problémy. Oprava posádce zabrala více než čtyři hodiny. „Oprava byl docela záhul, ale zvládli jsme to. Nakonec se ze mě stane i mechanik,“ kroutil hlavou.

Čtěte také

Macík startuje na Dakaru počtvrté v kariéře, podruhé jako pilot. Loni předčasně skončil v 5. etapě, tentokrát chce do cíle dorazit. „Posledních deset kilometrů jsme se s klukama jen smáli, asi ze zoufalství. Ale ubojovali jsme to a teď už věřím, že to do cíle dotáhneme,“ řekl navigátor František Tomášek.

autor: ČTK
Spustit audio