Majoránka působí antidepresivně. Ne nadarmo byla pro naše předky symbolem štěstí a lásky

6. leden 2023

Majoránka byla pro naše dávné předky symbolem štěstí a lásky. Snoubenci dostávali při svatbě majoránkový věnec. Milenci zase zkoušeli získat svou ztracenou milou tím, že jí potřeli dveře majoránkovým olejem. My se ale zaměříme na majoránku jako léčivku, využívanou hojně v české kuchyni.

Bez typické vůně a chuti majoránky si zřejmě většina z nás vůbec nedovede představit správnou bramboračku, česnečku nebo bramborák.

S česnekem se prostě skvěle snoubí. Její mírně štiplavá chuť ale skvěle doplní i houby nebo maso.

Do těžších a mastnějších jídel přidáváme majoránku také proto, že podporuje trávení a předchází zažívacím potížím. To je důvod, proč jí přidáváme do luštěninových jídel, například klasické „čočkovky“.

Sušená majoránka (ilustrační foto)

Majoránka podporuje činnost žlučníku a jater, tím vlastně pomáhá při detoxikaci organizmu. Působí také antidepresivně, to věděli už naši dávní předci.

Lidové léčitelství považuje dodnes majoránku hlavně za tišící bylinku, která si umí dokonce poradit i se zlomeným srdcem. Majoránka působí jako hojivý fáč na všechny trampoty života a zejména trampoty spojené s láskou a vztahy. 

Ve starém Řecku měly majoránkové věnce dokonce předcházet hádkám. V dnešní době plné psychických tlaků a rozchodů by se takový věnec hodil, co říkáte?

My si ale teď dáme majoránkový čaj. Jak na to? Zalijte dvě lžičky sušené majoránky čtvrt litrem vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Sceďte a pochutnejte si na šálku lahodného nápoje.

Spustit audio

Související