MAMI, TATI, PŘEČTI MI: Na jarní výpravu

25. září 2012

Určitě se už všichni, kdo mají toulavé boty, těší, jak brzy vyrazí do přírody. Asi již chodíte na kratší výpravy do okolí. Teď je čas si zkontrolovat svoje vybavení na delší pobyt v přírodě!

Nejdříve se podívejte, zda vaše botky nejsou samý „žralok“. Pokud jste si pořídili nové, noste je doma, ať se pořádně prošlápnou. Starší boty potřebují řádně vyčistit a naimpregnovat.
Boty jsou základ, bez pořádných bot daleko nedojdete!

Koukněte se na bundu, kalhoty a svetr, které vozíte do přírody. Sem tam se mohla propálit dírka od večerního ohníčku. Dejte na to záplaty a opět naimpregnujte. Až bude na výpravě pršet, zůstanete v suchém a teplém oblečení.

Celtu, batoh a další tábornické vybavení také pěkně prohlédněte. Možná bude třeba doplnit provaz, který jste použili na stavbu přístřešku na nějaké deštivé výpravě. Je potřeba nabrousit sekeru a pilu, také váš zálesácký nůž.

Nakonec doplňte KPZ-ku (každý správný zálesák ví, že je to krabička poslední záchrany). Raději si zopakujeme, co by měla obsahovat. Svíčku, pár zápalek a škrtátko, suchý kousek kousek březové kůry k zapálení ohně, kousek papíru, pisátko – nejlépe obyčejná tužka, lze s ní psát téměř na cokoliv a nerozpíjí se, kousek křídy (na značení cesty), jehla a nitě (min. černá a bílá), špendlíky zavírací a obyčejné, knoflíky (tři různé velikosti - od kalhot, od košile, olivka), alespoň 2 polštářkové náplasti (raději více, raději větší), žiletka, 2-3 různě velké hřebíky, několik napínáčků, kus slabého drátu a provázku, gumičky, 50 Kč bankovku a několik mincí na telefon, poštovní známka na dopis a na pohled, náhradní žárovička do vaší baterky, lísteček s tísňovými telefonními čísly přilepený na vnitřní straně víčka (menším dětem též vlastní adresu a telefonní čísla na rodiče).
Myslím, že můžete směle vyrazit! Přeji hezké počasí a nalezení krásných koutů naší země.

autor: Lenka Kupková
Spustit audio