Martin Jakš ovládl mistrovství republiky v běhu na kolečkových lyžích

27. září 2015

Každoročně na konci září se v libereckém areálu Vesec koná mistrovství republiky v běhu na kolečkových lyžích. A se stejnou pravidelností se mistrem republiky stává Martin Jakš. Reprezentační běžec na lyžích zvítězil ve včerejším závodě na 15 kilometrů volnou technikou a z triumfu se radoval už popáté v řadě.

Pochopitelně chce věřit, že je tenhle výsledek příslibem dobré formy i pro zimní část sezony. Vyhrál o téměř o 50 sekund, to je víc než povzbudivá zpráva. Je vidět, že Jakšovi zatím svědčí změna v přípravě - devětadvacetiletý závodník se před startem přípravy oddělil od reprezentačního družstva, a na novou sezonu Světového poháru se připravuje s polským výběrem.

Polskou tréninkovou skupinu totiž od letoška vede dlouholetý Jakšův trenér Miroslav Petrásek. Ten s potěšením sledoval suverénní jízdu svého svěřence, který tentokrát - jak se říká - naložil i Lukáši Bauerovi.

Ten skončil třetí, ale i přes ztrátu na vítěze hodnotil závod pozitivně. Sobotním výsledkům ale až tak velkou váhu nepřikládá. V létě oslavil už 38. narozeniny, a dlouho se rozhodoval, zda neukončit kariéru profesionálního sportovce.

Ještě na startu přípravy se řada lidí ptala, jak že to vlastně bude v zimě s Lukášem Bauerem. „Bauer bude určitě lyžovat a závodit. Pojedu vlastně ořezanou variantu světového poháru, jak jsme se domluvili s vedením. Když to odhadnu, tak zhruba polovinu světového poháru absolvuju. A určitě absolvuju osm z deseti závodů ski classics. Takže jasné zaměření na ty laufy.“ Odhalil Lukáš Bauer plány na zimní sezonu.

autor: David Nyč
Spustit audio